Det er komitéen for Samefolkets dag i Harstad som står som arrangør, og de kan by på et spennende og variert program.

Leder for komitéen, Barbro Hætta, forteller at de har fått en rekke samarbeidspartnere som vil sette sitt preg på denne dagen.

Foredrag om behandlertradisjonen

– Blant annet vil Kultur i Troms, Várdobáiki samisk senter, Márkomeannu, Skånland kommune og Harstad kommune bidra. Ordfører Marianne Bremnes skal åpne markeringa, og fylkesmusiker Marja Helena Fjellheim Mortensson deltar med joik under åpninga.

– Programmet inneholder også to interessante foredrag. Marit Myrvoll, som er museumsleder ved Várdobáiki samiske museum, skal holde et foredrag om kunnskapstradisjoner. Foredraget handler om samiske helbredere i ulike tidsepoker og innenfor ulike religiøse felt.

– Hun forteller om noaiden/sjamanen i samisk religion og tradisjonelle helbredere/lesere innenfor en kristen forståelse, og også samiske sjamaner/healere innenfor det nyreligiøse feltet.

– Foredraget tematiserer hvordan utvelgelsen av helbredere praktiseres, og på hvilken måte kunnskapen forvaltes av de ulike typer av helbredere. Etter foredraget vises en film om en tradisjonell samisk helbreder.

Landsmøtet i Trondheim

Professor Ivar Bjørklund ved Seksjon for kulturvitenskap ved UiT Tromsø har i år publisert artikkelen «Landsmøtet 1917 og samebevegelsen i nord». Med dette som utgangspunkt forteller han om Tråante (Trondheim) 1917 sett nordfra.

Samisk kultur og politikk

- Lørdagens markering på Trondenes Historiske Senter er åpen for alle. Det blir servert samisk mat, og jeg håper mange vil finne veien dit, sier komitélederen. – Jeg synes at det er fint at vi i fellesskap kan tilby befolkninga i regionen et kulturelt og politisk arrangement som jeg tror vil appellere både til hjerte, hjerne og mage.