Det er essensen i meldinga fra Frelsesarmeen i Harstad. Etter en idé fra boligkoordinator i Harstad, Linda Martinsen, skal man lage såkalte «survival kit», som bostedsløse kan få.

En slik overlevelsespakke, eller en ryggsekk om du vil, kan bestå av varme klær, hygieneartikler, litt tørrmat og enkelt førstehjelpsutstyr.

– Dette er nødhjelp til folk som ikke har noe, sier daglig leder Marianne Noreng Larsen på Stedet – Frelsesarmeens møteplass for rusavhengige.

Minst 25

Behovet er akutt, ikke minst fordi det nå går mot skikkelig kalde tider, og enkelte frister en svært kald tilværelse uten egnet tak over hodet.

– I dag har vi oversikt over 25 bostedsløse, sier Linda Martinsen. – Men mange søker ikke hjelp, og dem har vi ikke kunnskap om.

– En ting er at de ikke har en bolig og må ligge på en ny tilfeldig sofa for hver dag som går, men flere er i boliger som egentlig er klar for sanering, boliger uten vann, varme, og kanskje også uten vinduer, sier hun.

– Vi har eksempler på det. En sov i en garasje da det hadde begynt å bli kaldt ute, forteller Noreng Larsen.

Hospitsene og «Blåhuset» er heller ikke noe alternativ, etter som de er fulle.

– Skal du bli motivert for å bli rusfri, nytter det heller ikke med midlertidighet, som det et hospits er, sier Martinsen.

Vondt å si nei

Frelsesarmeen er godt kjent med behovet for akutt hjelp til de aller svakeste.

– Vi har lang tradisjon for å ta folk inn i varmen og gi et måltid, og hjelpe der vi kan. I Harstad har vi ikke mulighet til å gi noen tak over hodet, slik vi gjør andre steder i landet, sier Noreng Larsen. – Vi skulle gjerne gjort det, og er klar til et slikt oppdrag om kommunen legger det ut på anbud.

– Det de som henvender seg til oss ønsker, er varme klær, et varmt måltid og et varmt sted å være et par timer. Det er fryktelig vondt å måtte si nei når de spør om å få overnatte, sier hun.

Koster

Frelsesarmeen hjelper der de kan, så da Linda Martinsen kom med ideen om en overlevelsessekk, var ordet «nei» ikke en del av svaret.

– Det er en enkel idé, men kan være en god hjelp, sier korpsleder Helge Byre Myklebust.

– Det er ikke så fryktelig mye som skal til, men det er ting som koster penger, sier Marianne Noreng Larsen.

De anslår en kostnad på over tusen kroner per sekk. Og når behovet er minst 25 sekker, blir det en del penger som skal til. Derfor henvender de seg til både enkeltpersoner og næringsliv.

– Løsningen behøver ikke være penger. Man kan gi konkrete ting. Og må vi kjøpe noe inn, er julegryta en flott mulighet, sier Byre Myklebust.

Julegryta er imidlertid ikke ute ennå. Og behovet for overlevelsessekker er akutt. Hjelpen må altså stables på beina ganske raskt, for det blir neppe varmere i dagene som kommer.

– En ting er å oppfordre næringslivet til å gi støtte, men befolkninga for øvrig kan vippse oss om de vil delta, sier Martinsen.

– Alle monner drar. Har man for eksempel ullundertøy i flere farger, kan man jo gi bort et par sett til oss, sier Noreng Larsen.

– Dette er en dugnad for dem som har minst, understreker Linda Martinsen, Marianne Noreng Larsen og Helge Byre Myklebust.