I formannskapet tirsdag la partiet fram sitt alternative budsjettforslag. Partiet fikk ros for budsjettfremleggelsen, men kun egne stemmer da formannskapet voterte over forslaget.

– Slaget vil stå i budsjettmøtet 8. desember, sier Eivind Stene.

Eiendomsskatten vekk

Partiet har brukt mye tid på å snekre sammen budsjettet.

– Vi har omprioritert mye i forhold til rådmannens budsjett. Vi reduserer eiendomsskatten over tid, første året med 10 millioner, neste med 20 og siste året med 35 millioner. Målet er å fjerne eiendomsskatten helt på boliger, sier han.

Matlukt på sykehjem

Partiet vil også ta et løft for de eldre i sykehjem, forklarer gruppeleder Eivind Stene. Det skal blant annet skje ved å bedre kvaliteten på maten.

Partiet foreslår å sette av 1 million kroner neste år, og 2 millioner de neste årene, til formålet.

– Til jul, påske og andre høytider vil vi at middagen skal lages på sykehjemmet slik at matlukta siver ut i korridorene. De gamle skal slippe vakuumpakket posemat på julaften, mener Stene.

Frp vil øke bemanningen i sykehjemmene, og setter av 1,5 millioner til det i 2018. De neste årene blir beløpet økt til 6 millioner.

– Dette gjør vi på bakgrunn av tilbakemeldinger fra ansatte. Det er for få hender i eldreomsorgen, og i Harstad bruker vi mindre på eldre over 67 år enn sammenlignbare kommuner, sier Stene. I sitt alternative budsjett ber partiet finne en egnet tomt til et sentrumsnært sykehjem, i tråd med eldrerådets ønsker.

Mer til veier

Partiet ønsker også en kraftigere satsing på vedlikehold av de kommunale veiene.

– For å innhente etterslepet på veivedlikehold innen 2023 må vi sette av 15 millioner kroner årlig, sier Stene.

Flyktningtopp

Partiet mener også det er på tide med å ta en pause i bosetting av flyktninger i perioden fram til 2021.

– Det gjør vi for å bedre integreringen av dem som allerede er bosatt, og for dem som har oppnådd familiegjenforening, sier Stene.

Frp vil også innføre fritt brukervalg for brukere av hjemmetjeneste og praktisk bistand, slik at de selv kan velge tjenesteleverandør.

Partiet mener også det er viktig at ledere blir tilsatt på åremål.

Velferdsgoder

Fremskrittspartiet vil legge ned økonomiutvalget. Partiet mener rådmannen skal fremme forslag direkte til formannskapet. Frp vil også avvikle Sama-anlegget, for så å benytte private leverandører.

Partiet vil at nye barnehager som hovedregel skal bygges og drives av private, og at de kommunale gradvis skal selges.

– Vi ber også om at kommunestyret får full gjennomgang av alle velferdsgoder kommunen tilbyr sine ansatte med sikte på en mer effektiv og rettferdig fordeling, sier Stene.

Fikk ros

– Jeg er takknemlig for at Frp kommer med sitt budsjett nå så vi får tid til å lese forslaget. Det er lett å være uenig når det gjelder asyl og innvandringspolitikken, men på noen punkter ser jeg mulighet for enighet. Spesielt smittevernprosjektet i barnehagene, sa varaordfører Maria Serafia Fjellstad.

Frps Hanne CS Iversen ble nærmest rørt over å få ros.

– Jeg tror det er første gangen det skjer i løpet av alle årene vi har lagt fram vært alternative budsjett, sa Iversen.