Omkring 20 ansatte i brann, politi, ambulanse og ETS medisinske senter fikk onsdag praktisk trening i regi av Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Til sammen har over 40 personer innenfor disse etatene i ETS tatt et nettkurs i tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid (TAS). Den praktiske delen var lagt til Breistrand Grendehus, og onsdag fikk den første halvdelen øve på reelle situasjoner, mens resten av gruppa skal i ilden på torsdag.

Språk og strategi

Kommuneoverlege Barbro Hætta forteller at dette er første gang alle nødetaten i ETS er samlet til kurs.

– Målsettingen for kurset er å bli bedre til å samarbeide tverretatlig. Vi har et sterkt fokus på å snakke samme «språk» og å ha den samme strategien når vi kommer til et skadested. Hva er viktig, og hvordan skal vi samarbeide? Det er viktig med denne treningen for at vi i en reell situasjon skal kunne håndtere den på en best mulig måte. Jo mer vi trener, des bedre kan vi samarbeide på et skadested. Den praktiske dagen startet med felles undervisning og gruppearbeid. Mannskapene fikk mange «case» med aktuelle problemstillinger som de kan komme opp i, og etterpå var det praktiske oppgaver.

Vedlikeholder kompetansen

Hætta forteller at de helt siden ETS medisinske senter ble etablert har vært opptatt av å bedre den akuttmedisinske kompetansen ved legekontoret.

– Vi har oppgradert utstyret, fått et veldig bra akuttrom og har veldig gode rutiner. Nå er det viktig å vedlikeholde den kompetansen vi har, og det gjør vi gjennom et slikt tverretatlig kurs.

– Scenarioene for dagens kurs er en trafikkulykke der en buss og en minibuss har kollidert og en gisselsituasjon i et hus der barn er involvert. For oss som jobber på legekontoret er livstruende hendelser ikke uvanlig, og da må vi ha gode rutiner.

– Hvis en person kommer i resepsjonen og forteller om brystsmerter, må den som sitter i luka vite hva som må gjøres.

– Dette har vi øvd på, og vi har blitt gode til å samhandle. Ellers trener vi fast sammen med ETS ambulanse.

KOMPETANSE: Kommuneoverlege Barbro Hætta forteller om god akuttmedisinsk kompetanse i ETS. Foto: Per Jan Pedersen
ØVER: Nødetatene opplever ofte trafikkulykker, og her øver de på å gjøre en best mulig jobb på ulykkesstedet. Foto: Per Jan Pedersen