Abonnenter har betalt for mye i renovasjonsavgift:

HRS har regnet ut at så mye skrot egentlig skulle ha ført til at avgiften ble påplusset rundt 430 kroner året, men det slipper abonnentene.

Fond

Årsaken er at renovasjon skal drives til selvkost, men gjennom de siste årene har abonnentene betalt mer enn ordningen koster. Disse pengene er satt av på disposisjonsfond, og nå har politikerne bestemt at penger fra fondet skal finansiere merkostnadene ved å levere «gratis» grovavfall.

– Vi vet jo ikke hva det vil koste å levere grovavfall før vi har prøvd ordningen. Derfor bruker vi av disposisjonsfondet slik at folk skal slippe å betale mer, sier leder i økonomiutvalget Kari-Anne Opsal.

– Disse pengene skulle vel egentlig ha vært tilbakebetalt til abonnentene uansett?

– Ikke nødvendigvis. Kommunen kunne ha valgt å øke investeringstempoet innenfor sektoren. Det gjør vi ikke. Vi skal drifte så effektivt og greit som mulig for å få en god fellestjeneste, sier Opsal.

Renovasjonsavgiften er i år på 2867 kroner året for en normal husholdning, og skal ifølge innstillingen holdes på samme nivå også neste år.

1000-lappen billigere

Totalt blir avgiftene til renovasjon, slam, avløp og feiing redusert med 1200–1300 kroner neste år.

Da formannskapet behandlet budsjettforslaget tirsdag, tok Aps Ivar Råstad opp behovet for å fortsette med «Skrotnisse-prosjektet».

– Når abonnentene nå får levere grovavfall som en del av renovasjonsavgiften, skal vi da fortsette å bruke midler til å rydde opp etter skrotnissene. Burde vi heller bruke strengere midler mot dem som slenger fra seg ute i naturen, sa Råstad.

Kommunen setter årlig av 400.000 kroner til det såkalte skrotnisseprosjektet.

Det er opp til politikerne å avgjøre om prosjektet skal fortsette.

– Ordningen ble i sin tid satt i gang av Fylkesmannen i Troms. Hensikten var å få ryddet vekk alt skrotet som er slengt rundt om. Hvorvidt dette blir bedre når det blir gratis å levere grovavfall på Stangnes, er vanskelig å si, påpekte rådmann Hugo Thode Hansen.