I formannskapets vedtak heter det blant annet at det er en forventning at næringsaktørene i sentrum utvider åpningstiden til minimum klokken 18.00 i perioden 1.–31. desember.

Hans Erik Myreng hos Parabolflua sier de vil følge denne forventningen, men at forslaget ikke nødvendigvis trenger å være enkelt å gjennomføre.

Varslingsplikt

– For det første burde det ikke gjelde fram til 31.12, da de fleste butikker har andre åpningstider i romjula. Knapt noen i sentrum har åpent lengre enn til 15.00 eller 16.00 disse dagene. Den andre utfordringen gjelder varslingsplikten overfor ansatte ved endringer av arbeidstiden eller turnuser.

– Den skal være på minimum tre uker. Dette forventer jeg at politikerne kjenner til. For vår del har dette gått fint da vi åpner en halv time senere og holder åpent til klokka 18.00.

– Dessuten vil, så vidt jeg har brakt på det rene, de fleste butikkene ha åpent til klokka 19.00 fra og med mandag 11. desember, sier Myreng, som legger til at han er fornøyd med vedtaket om gratis parkering.

– Det aller beste hadde naturligvis vært at det gjaldt de to første timene, uansett når på dagen man parkerer. Men bevares, dette er utvilsomt et skritt i riktig retning.

Kjærkommen håndsrekning

Innehaver av Mat av Vahl, Håkon Vahl, har både som Høyre-politiker og næringsdrivende i lang tid kjempet for bedre parkeringsløsninger i sentrum. Han håper formannskapets vedtak blir fulgt opp i torsdagens kommunestyremøte.

– Det vil i så fall være en kjærkommen håndsrekning til de mange næringsdrivende i sentrum. Mitt inntrykk ut ifra de tilbakemeldingen jeg har fått er at de aller fleste kommer til å følge politikernes forventninger om lengre åpent i julemåneden. Personlig mener jeg butikkene i sentrum har alt å tjene på å holde lengre åpent.

– I 1982 kunne man kanskje si at vi stenger klokka halv fem. Men i dag er vi nødt til å strekke oss lenger for å holde tritt med kjøpesentrene, og gjøre oss lettere tilgjengelig for kundene. Er ikke vi der når kundene trenger oss, velger de heller å gå dit det er åpent, sier Vahl.

Håper på full oppslutning

Janne Vang hos Hårny er talsperson for de fleste sentrumsbutikkene. Hun oppfordrer så mange som mulig av butikkene til å følge oppfordringen om å ha åpent til klokken 18.00.

– Dette har jeg så langt ikke fått noen tilbakemeldinger på ikke vil bli fulgt, og forhåpentlig får vi tilnærmet full oppslutning om politikernes ønske, sier hun.