Onsdag morgen hadde mer enn 50 inviterte funnet veien til bankens lokaler for å høre Hagerupsen legge fram konjunkturbarometeret for Nord- Norge, der han pekte på Harstads ståsted innen en rekke næringsrelaterte områder.

Turistnæringen vokser mest

– Nord- Norge går fortsatt godt, men mister noe av det forspranget landsdelen har hatt de seneste årene til resten av landet. Veksten i turistnæringen er det som holder opp veksten i nordnorsk økonomi. Reiselivet vil vokse med fem prosent årlig fremover.

– Her ligger det et stort potensial for Harstads del. Det kommer tydelig fram når vi ser på andelen hotellovernattinger i byen. Vi er landsdelens tredje største by, men har bare 4,53 prosent av hotellmarkedet. Her må det gjøres en jobb for å øke turiststrømmen til vår region, sier Hagerupsen.

Sterk sjømatnæring

– Vi står imidlertid svært sterkt når det gjelder handel- og sjømatnæringen. Disse to næringene topper andelen av verdiskaping per næring i Harstad i 2016. At nettopp sjømatnæringen ligger helt i toppen hva gjelder verdiskaping, skyldes blant annet at Nergård Havfiske omsetter for rundt en halv milliard årlig, med et resultat på 162 millioner i 2016.

Må fremstå som attraktiv

– At handelsnæringen i Harstad er stor og viktig, kommer nok neppe som noen overraskelse. Harstad har over år etablert seg som handelssenteret i regionen. Beregninger viser at 91.000 personer skal julehandle i regionen.

– Erfaringer viser at svært mange av disse legger turen innom Harstad. Dette skyldes i stor grad etableringer av store kjøpesenter, samt et bysentrum bestående av en rekke spennende butikker. Det er all grunn til å tro at de fleste som tar turen til Harstad fra omlandet, også legger turen innom sentrum. Da er det viktig at sentrum fremstår som attraktivt og samlet, sier Hagerupsen.

Flere store verdiskapere

Det som bekymrer Hagerupsen mest er den lave befolkningsveksten Harstad opplever.

– Dette er en utfordring for byen. Ideelt sett burde flere offentlige arbeidsplasser vært lagt hit. Når vi vet at det i løpet av de neste 12 årene er behov for 25. 000 flere arbeidstakere i landsdelen, bør Harstad legge til rette for å sikre seg sin andel av disse. Dersom jeg skulle ønske meg noe til jul måtte det være flere verdiskapere som Inge Berg (oppdrett), Per Strand (Byggmakker) og Knut Holmøy (fiskeri), som tenker og handler litt større for å skape nye arbeidsplasser i Harstad, sier Hagerupsen.