Planutvalget får denne uka flere dispensasjonssøknader på bordet, etter at kommunen har gått ut i brevs form der de har funnet bygg som kan være satt opp uten tillatelse.

– Skånland prøver å ha fokus på å kontrollere byggevirksomheten i kommunen, som for så vidt også er et prioritert område for alle kommuner. Å følge opp byggingen i kommunen er viktig. Gjennom Plan- og bygningsloven har vi en plikt til å følge opp alle typer tiltak, spesielt de som er mulige ulovlige byggverk, sier Jan Egil Strand, driftsleder tekniske tjenester i Skånland kommune.

12-15 tvilstilfeller

Etter en befaringsrunde i området Svartvannet ble det sendt ut brev fra kommunen til grunneiere for bygg, der kommunen ikke fant byggesøknad for tiltak eller byggetillatelse i arkivene til kommunen. Kommunen ba om grunneiers tilbakemelding innen en gitt frist i fall tillatelse likevel skulle være på plass. Ifølge Strand skal det dreie seg om 12–15 tilfeller der man var i tvil, i det aktuelle området.

– Vi er i utgangspunktet åpne og ber om tilbakemelding. Det kan være forhold som gjør at alt er i orden og da er det er det, og saken avsluttes. Hvis det nå er slik at noen har glemt å søke byggetillatelse der det skulle vært søkt, så er det to måter vi kan gjøre det på. Man kan enten søke om byggetillatelse eller så kan man rive bygget, noen mellomting finnes ikke, sier Strand.

– Men det koster 9.100 kroner å søke om tillatelse?

– Hvis man ønsker å sette opp et bygg i et område der kommunens arealplan sier det ikke er lov til å bygge, så må man først søke om dispensasjon fra arealplanen. Dette er en relativt komplisert sak, som må sendes ut til en rekke sektorinteresser som for eksempel Fylkesmannen, Statens vegvesen og kulturminnemyndigheter med flere, før endelig kommunalt vedtak kan fattes politisk. Siden saksgangen er omfattende, blir gebyret høyt, forklarer Strand.

Svartvann er, som i likhet med store deler av Skånland kommune, et såkalt LNF-område (landbruks, natur og friluftsområder. red.anm.), der det som regel ikke er lov til å bygge.

– Mange vil se på mindre byggverk som gapahuker og lavvoer som bagatellmessige byggetiltak, men de omfattes også av Plan- og bygningsloven og prinsippet er at man ikke skal bygge der det ikke er lagt til rette for dette, sier Strand.

Negativ

I en reportasje på Nordnytt før helga uttalte en av dem som hadde fått brev fra kommunen, Halldor Tollefsen, seg om saken. Han reagerer på brevet fra kommunen, som han synes hadde en negativ ordlyd.

– Vi registrerer at noen har reagert negativt på det brevet vi sendte ut, men vi må forholde oss til det regelverket vi har. Vi ber til å begynne med om en tilbakemelding. Hvis man ønsker å tilrettelegge for allmennheten med et bygg av typen lavvo eller gapahuk, så må man også søke om det, sier Strand, og legger til at det er tiltakshaver som alltid er ansvarlig for sitt eget tiltak.

Han sier det er viktig for rettssikkerheten og for flertallet av innbyggerne som forholder seg til lovverket, at kommunen følger opp dette.

I planutvalget står flere dispensasjonssøknader på sakskartet torsdag.

Strand bekrefter at kommunen jevnlig har relativt mange dispensasjonssøknader fra LNF-område oppe til politisk behandling.

– Men det er altså ikke bare opp til kommunen å avgjøre slike saker. Etter at den nå har vært til politisk behandling i Skånland kommune, så er det som sagt mange andre instanser som blir involvert, sier Strand.