Mange private husholdninger har valgt å installere egen vannmåler. Denne måler det faktiske vann- og avløpsforbruket i en bolig. Tidligere fikk bedriftene og husholdningene tilsendt avlesingskort fra kommunen i forbindelse med avlesingen. Nå får de tilsendt en SMS som skal besvares med målerstand. Deretter kvitterer kommune for mottaket.

– For at rett person skal kunne motta og registrere vannforbruket ønsker vi at vedkommende er registrert i ett av de to offentlige registrene vi bruker, sier enhetsleder Jan-Inge Lakså i Harstad kommune.

Disse to registrene finner du på norge.no og varslemeg.no.

– Er man ikke registrert her, vil vi gjøre søk gjennom 1881.no, sier Lakså.

Bedrifter må registrere nøkkelpersoner ved å gå inn på varslemeg.no fordi telefonnummer til bedrifter ikke kan hentes fra andre kanaler.

– Kommunen vil ved neste utsendelse av varsel benytte det mobilnummeret du svarte via, eller det nummeret du oppgir sammen med avlesningen på lesav.no, eller som du oppgir på svarslippen, sier Lakså.

Han legger til at husholdninger med få medlemmer og lavt vannforbruk i et stort hus kan spare penger på å installere vannmåler.

– Har man ikke vannmåler beregnes vanngebyret etter arealet på boligen, sier han.

Husholdninger med lavt vannforbruk kan spare penger med vannmåler.
Slik er varselet du får.