En diplomat og en seniorrådgiver tar for seg terrorisme, og Norge i en turbulent verden, på UiT Harstad onsdag.

Studenter på studiet i Internasjonal beredskap setter ved hjelp av de to foredragsholderne søkelys på samfunnsberedskap.

Kai Eide er en kjent diplomat med bred erfaring fra internasjonal sikkerhetspolitikk og krisehåndtering. Blant annet fra Afghanistan.

Hilde Bøhn vil også holde foredrag om totalforsvaret av Norge. Hun er seniorrådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

– Eide vil blant annet snakke om terrorisme og Norge i en turbulent verden, sier Christine Annexstad, som er en av initiativtakerne til fagdagen.

Hun og studentkollega Glenn Rasmussen har sammen med studenter ved andre året fokusert på samfunnsberedskap.

Studentene mener samfunnet – mer enn noen gang – har et stort behov for å utdanne mennesker som kan yte nødvendige tjenester i ulike krisesituasjoner. Det er dette de er opptatt av å rette fokus på med den åpne fagdagen.

– Det er første gang at studenter ved på studiet i Internasjonal beredskap går i bresjen for en åpen fagdag ved UiT Harstad. Dette var noe vi ønsket å dra i gang allerede da vi hadde vært på flere samlinger her som førsteklassinger, sier Glenn Rasmussen, som selv til daglig jobber i Forsvaret. Han har blant annet jobbet ved Kystjegerkommandoen i Harstad.

Studentene om nå går andre året ved Internasjonal beredskap ved UiT Harstad er det fjerde kullet som i 2016 startet opp. Det er studenter som kommer fra alle deler av landet. De har svært forskjellig bakgrunn når det gjelder alder og aldersbakgrunn.

36-årige Christine Annexstad startet opp på studiet høsten 2016.

– Studiet passet perfekt for meg som nærmest kom rett fra jobb for UDI. Jeg jobbet ved to av mottakene ved Refstad i Oslo. I november 2015 fram til mars 2016 jobbet jeg ved mottaket til UDI i Kirkenes. Det var en meget hektisk periode for oss som jobbet der da det kom over 5.000 mennesker over grensa til Norge, forteller Annexstad, som virkelig fikk føle flyktningstrømmen på nært hold i perioden som mottaksleder.

KOMMER: Hilde Bøhn vil holde foredrag om totalforsvaret av Norge. Hun er seniorrådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Foto: Privat Foto: Privat