Tidligere denne uken la regjeringen fram tall som viser at dagsfraværet er halvert i Troms etter at den nye fraværsregelen ble innført.

Rektor ved Heggen videregående skole, Ole Martin Linaker, sier at regelen fanger opp de som skulker.

– Vi merker at fraværet har gått ned, men ikke like mye som gjennomsnittet i fylket. Dette fordi vi allerede har gjort et godt arbeid på området.

Fraværsregelen har kommet for å bli, tror han, men det er behov for justeringer.

Har ikke ressursene

– Å ta kontakt med lege for dokumentasjon på at du ikke kan stille på skolen kan være en barriere for elever som sliter med psykiske eller fysiske sykdommer. Mange har ikke ressursene som skal til for å klare dette, sier Linaker. Resultatet kan fort bli at denne elevgruppen får fravær som overstiger de nye grensene som regjeringen innførte ved skolestart i 2016.

Les også: Linaker får støtte fra rektoren på Tromsdalen videregående skole

– Flere rektorer sier det samme

Linaker sier at det er behov for å gi rektorene friere tøyler til å vurdere hvert enkelt tilfelle.

I dag sier reglene at elevene ikke får karakter hvis de har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag.

Som fylkestingspolitiker har Edvin Eriksen (SV) dette året reist rundt til flere videregående skoler. Han sier at flere har de samme erfaringene som Heggen i Harstad.

– Til dels går fraværet ned på dramatisk vis. Det var lett å forutse. Like lett var det å spå at flere elever risikerer å falle utenfor når de har krav om å møte opp hos lege for å få gyldig fravær.

– fravær det samme som å være borte et par dager siden. Har du for eksempel psykiske problemer, noe 20 prosent av elevene har på et tidspunkt under skolegangen, så kan dette gi svært uheldige utslag. Vi trenger ikke en grense som skyver elever ut av skolen, men heller fokus på hvorfor de er borte og hvordan vi kan sikre at de får fullført skolegang.

Eriksen sier at en skole for alle betyr at man ikke kan være fornøyd med en ordning som kun fungerer godt for 80 prosent av elevene.

Les også: Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) sier at regjeringens fokus ikke bare er på fravær

Les også: - Kritikerne tok feil om fraværsgrensen

ÅPNE: - Det er på tide at Ervik skole åpnes for å avlaste Bergseng skole, mener Edvin Eriksen, som er vararepresentant til kommunestyret i Harstad og medlem av fylkestinget i Troms. Her utenfor Ervik skole. Foto: PicasaTore Skadal