Utdanningsdirektoratet offentliggjorde i dag de endelige fraværstallene for skoleåret 2016/2017. Fraværet har gått ned i alle fylker og i Troms er dagsfraværet halvert fra i snitt 6 til 3 dager, skriver stortingsrepresentant fra Harstad, Kent Gudmundsen (H), i en pressemelding.

Utdanningsdirektoratet publiserer samtidig den første delrapporten fra evalueringen av fraværsgrensen som viser at de elevene som var mest borte har en markant nedgang i fraværet og andelen elever med strykkarakter går ned.

- Å stille krav er å bry seg

Disse tallene viser at det ikke er tvil om at fraværsgrensen har fungert etter hensikten. Fraværet stuper og fraværsgrensen har vært bra for elever som tidligere hadde høyt fravær, mener Gudmundsen.

- Dette bekrefter de foreløpige fraværstallene vi fikk i sommer. Nå er det ingen tvil om at fraværet har gått ned og at mange elever har tjent på at det stilles krav til fremmøte når man ikke har en god grunn til å være borte, sier han.

Gudmundsen mener at å stille krav til at elevene møter opp på skolen er å bry seg.

- Vi gjør elevene i videregående opplæring en stor bjørnetjeneste hvis vi ikke stiller tydelige krav til oppmøte. For at elevene skal lære må de være til stede i klasserommet. Dagsfraværet har gått ned, timefraværet har gått ned, færre får strykkarakter og færre faller ut av skolen. I Troms har dagsfraværet gått ned med 50% og timefraværet har gått ned fra i snitt 13 til nå 9 timer. De endelige tallene vi har fått nå, bekrefter tallene fra i sommer. Det er ikke lenger noen tvil om at fraværet faktisk har gått ned og derfor håper jeg det nå blir ro rundt fraværsreglene i hele forsøksperioden som varer i tre år, sier Gudmundsen.

Blir fanget opp tidlig

Gudmundsen peker også på at mange var bekymret for hvordan fraværsgrensen ville slå ut for de mest utsatte elevene. De endelige tallene viser at fraværsgrensen også har vært bra for elever med høyt fravær. Utsatte elever blir fanget opp tidlig og får mer hjelp fra skolene enn tidligere. Fraværsgrensen fungerer som et verktøy for å fange opp elever tidligere.

Hva viser de endelige fraværstallene:

  • Fraværet har gått ned med 40 prosent for dagsfraværet og 25 prosent for timefraværet, målt i median.

  • I Troms har tilsvarende dagsfraværet gått ned med 50% og timefraværet med 30%.

  • Dagsfraværet til elevene som er mest borte fra skolen har gått ned med 30 prosent. Denne elevgruppen utgjør 17 000 elever, eller 10 prosent av den totale elevmassen.

  • Dagsfraværet har gått ned i alle fylker, men nedgangen er størst i Oslo og Finnmark.

  • Også timefraværet har gått ned i alle fylkene. Finnmark har hatt størst nedgang her.

  • Fraværstallene presenteres med median. Median er et bedre mål enn gjennomsnitt fordi det viser det typiske fraværet og er mindre sårbart for ekstremverdier og feilregistreringer.

  • Fraværet har gått mest ned på yrkesfag. Her er dagsfraværet halvert, mens timefraværet er redusert med 40 prosent.

  • Statistikken viser en nedgang i andelen elever som får karakteren én, som tilsvarer stryk. Det er også færre elever som slutter i løpet av skoleåret. Fra skoleåret 2015-16 til 2016-17 gikk andelen elever som sluttet ned fra 4,0 til 3,8 prosent.

  • Når det gjelder andelen elever som har fått "ikke vurdert", er det større forskjeller mellom fylkene. Noen fylker, som Aust-Agder, Hedmark, Akershus, Vestfold og Telemark har hatt en økning i andel elever som ikke har vurderingsgrunnlag i minst ett fag, mens det har vært en nedgang i Østfold, Vest-Agder, Møre og Romsdal og Nordland.