Både den lokale favoritten Petters Sjømat og fjorårets vinner Karls fisk og skalldyr måtte se seg slått av Brødrene Berg fra Værøy.

For 23. gang arrangerte Kokkenes Mesterlaug avdeling Harstad og omegn kåring av årets beste lutefisk.

I skarp konkurranse med fem andre vant værøyfirmaet. Daglig leder Roger Jakobsen sier det er stas å vinne, og spesielt når det er første gang de stiller med egen fisk, i konkurransen i Harstad.

– Egentlig ble det dobbelseier for oss, siden det er vi som lager fisken til Karls fisk og skalldyr, som ble nummer to, smiler han på telefon.

Jakobsen sier de årlig selger rundt 300 tonn lutefisk over hele landet, og han er ikke tvil om hva som er årsaken til suksessen.

Vinneren: Daglig leder Roger Jakobsen hos Brødrene Berg på Værøy er godt fornøyd med å ha blitt kåret til å lage årets beste lutefisk i Harstad..

– Vi har kontroll på den fra hav til bord. Vi bruker kun det beste råstoffet. Fisken tørkes som stokkfisk og vi har det beste vannet, sier han.

Roy Erik Pedersen i Kokkenes Mesterlaug sier det hvert år er stor spenning om hvem som stikker av med den beste fisken.

– Det er litt prestisje for vi har en stor jury på rundt 50 personer. I år var det noen som sviktet slik at vi ble cirka 30. Selv om mange ble overrasket over vinneren, var det en klar sier, sier han.

Bortdømt

Det ble i korridorene på Haganbrygga murret om skandale. To av leverandørene mente seg bortdømt. Petter Inge Pettersen hos Petters Sjømat var for første gang ikke på pallen, og det mente han hadde sin klare årsak.

– De blandet fiskene. Vår fisk skulle hatt høyere poengsum. En annen leverandør fikk nyte godt av vår kvalitetsfisk. De fikk flere poeng enn den skulle hatt, sier han.

Mesterlauget: Roy Erik Pedersen (t.v) og Mads Håkon Karlsen i Kokkenes Mesterlaug avdeling Harstad og omegn var arrangør, for 23. gang.

Det samme mente Karl-Alberth Hansen. Hans fisk kom på andre plass.

– Det var ikke vår fisk som kom på andre plass. Det er vi temmelig sikre på, for det ser vi på måten den er laget på. Vi mener vinnerfisken var vår, sier han.

Kokkenes mesterlaug avviste påstandene, og var sikker på at riktig leverandør ble kåret.

– Folk har forskjellig smak og det må vi godta, sier Roy Erik Pedersen.

Men det hindret ikke den matglade juryen å kose seg utover kvelden. Det var god stemning og Thomas Rørnes mente årets lutefisken var den beste han hadde smakt på disse kåringene.

– Det er sjette året jeg er her, og i år var det jevnt over bedre kvalitet enn tidligere år, sier han.

Skeptisk: Karl-Alberth Hansen (t.v) og Petter Inge Pettersen var skeptisk til om det ble kåret riktig vinner. I midten står Daniel Arnesen fra Viltkroa.

Elsker lutefisk

Rørnes er veldig glad i lutefisk og sier han må ha fem-seks middager i sesongen.

– Kona, Camilla, er også glad i denne retten så det er tradisjon med lutefisk på julaften. Derimot blir det en endring i år siden pappa skal ha ribbe, så da blir det fisk en annen dag i jula, lover han.

Mye av smaksopplevelsen er tilbehøret, og Rørnes har sine klare favoritter.

– Brunost, bacon, sennep og potet må være med, sier han.

En av de ferske lutefiskespiserne er Daniel Arnesen. Han er sønn av eierne av Viltkroa og lot seg imponere.

– Jeg må ha potet og baconfett. I kveld prøvde jeg for første gang brunost. Det var så godt at brunost er noe jeg kommer til å ha med videre, sier han.