- Vi har jevn og god varme, sier en strålende fornøyd Gro Dahle om nyåpnede Furuberget FUS aktivitetsbarnehage.

Takket være fire borebrønner på mellom 60 og 80 meter, kan de ansatte regulere hvor mye varme som skal inn i nybygget. Barnehagebygget har kostet rundt 30 millioner kroner.

- Energiløsningen er bra for miljøet samtidig som det gir oss lave kostnader. Blant barnehagene våre er dette sannsynligvis den med høyest score på energimerking, sier Tor-Hasse Paulsen som er rådgiver i Trygge barnehager.

Vurderte fjernvarme

Paulsen forteller at de vurderte ei oppvarmingsløsning fra fjernvarmeanlegget til Statkraft. Anlegget til 200 millioner kroner ble satt i drift i 2012, og har lokal skogflis som hovedenergikilde.

- Fjernvarmeselskapet så seg ikke tjent med å bygge ut fjernvarme til barnehagen vår, ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. Samtidig er den løsninga vi har valgt, mer miljøvennlig enn fjernvarme, begrunner han.

varmovn: Fjernvarmeovnen, plassert på Hjellholmen på Seljestad ikke langt fra bysentrum, har solgt mindre energi enn forventet.

Men driftssjef Leif-Bernt Pedersen hos Harstad fjernvarme har et litt annet syn på saken.

- Alle som skal kobles til fjernvarmeanlegget må betale et anleggsbidrag. For Furuberget barnehage ble det for dyrt. Man kan godt diskutere hva som er miljøvennlig, men det vil jo også være et kostnadsspørsmål inne i dette, sier Pedersen.

Han mener man må diskutere miljøvennlighet i et globalt perspektiv.

- Hvis vi i Norge større grad har brukt fjernvarmeanlegg, kunne eksporten av vannkraft bidratt til å slukke ned en del lite miljøvennlige kullkraftverk i utlandet, sier Pedersen.

Solgt mindre enn budsjettert

Driftssjefen medgir at man hadde regnet med større interesse for fjernvarme.

- Vi har solgt mindre energi enn budsjettert, men vi har samtidig driftet anlegget billigere, så vi går i balanse.

Tor-Hasse Paulsen i Trygge barnehager ser ikke bort fra at de kan velge fjernvarme i fremtiden.

- Hvis bruk av fjernvarme skulle bli et krav i fremtiden, har vi lagt til rette for det i form av tilkoblingspunkter på barnehagen.