Ifølge bygg- og eiendomssjef Jan Dag Stenhaug fikk barnehagen nytt ventilasjonsanlegg til 1,4 millioner kroner i 2015.

– Dette var helt nødvendig for drift av barnehagen, sier han.

Nytt kjøkken

I tillegg ble det i 2014 byttet vinduer for cirka 50.000 kroner, i tillegg til at det er foretatt sikring av gjerdet mot St. Olavs gate for cirka 60.000 kroner.

I disse dager monteres nytt kjøkken i barnehagen til rundt 100.000 kroner. Kjøkkeninnredningen har integrert mikrobølgeovn og komfyr. Nytt gulvbelegg blir det også på kjøkkenet.

– Meningsløst, er kommentaren fra enkelte foreldre som reagerer kraftig på at barnehagen rustes opp for så å rives.

Fornyes: Sletta barnehage får i disse dager montert nytt kjøkken med integrert mikrobølgeovn og komfyr. Prislapp cirka 100.000 kroner.

Eivind Roaldstveit har barn i Sletta barnehagen. I et leserinnlegg reagerer han kraftig på pengebruken, og mener rådmannen svir av 60 millioner kroner til en ny barnehage uten å få særlig mange sentrumsnære plasser igjen for pengene.

Helt nødvendig

Barnehagesjef Ingvild Rogstad har ikke full oversikt over alt vedlikeholdsarbeid som skjer ute i barnehagene.

– Jeg har forståelse for at folk reagerer på at det brukes penger som ikke er nødvendig når bygningen likevel skal rives. Et nytt tidsriktig barnehagebygg har en forventet levealder på 30–40 år. Utgiftene på to millioner må vi se i dette perspektivet, sier Rogstad.

Harstad har allerede for mange barnehageplasser totalt, men altfor få sentrumsnære plasser. Ukentlig får barnehagesjefen besøk av fortvilte foreldre som har problemer med å hente og bringe ungene i barnehager utenfor sentrum. Mange unge flytter til byen for å være i gangavstand til tjenestene. Så opplever de å få barnehageplass langt unna fordi det ikke finnes sentrumsnære plasser.

– Sentrumsplanen oppfordrer til økt bosetting i sentrum. Dette krever også flere barnehageplasser i sentrum. Derfor mener vi at det er fornuftig å rive Sletta barnehage med 27 barnehageplasser (36 korrigerte) og bygge en ny fire base barnehage med plass til cirka 60 barn. Det vil gi minst 15 flere plasser til barn under tre år og 18 flere plasser for dem over tre år, sier Rogstad.

Finner ikke andre tomter

Bygg- og eiendomssjef Jan Dag Stenhaug og barnehagesjef Ingvild Rogstad sier at det per i dag ikke har vært mulig å finne en annen egnet tomt.

– Vi har lett med lys og lykte. Tomta må være 4–5 mål og den må ligge i innenfor området Seljestad og Sama, sier Rogstad.

Hun registrerer at foreldre hevder den nye barnehagen ikke vil gi særlig mange flere sentrumsnære barnehageplasser.

– Nye Sletta barnehage vil gi cirka 30–40 nye barnehageplasser i sentrum. Dette er egentlig en gladsak for mange småbarnsforeldre som bor i sentrumsområdet, sier Rogstad.

– Hvor skal barnehagebarna i gamle Sletta barnehage plasseres når bygningen rives?

– Utfordringen er at vi ikke kan drifte Sletta barnehage mens vi bygger nytt. Vi har per i dag ikke funnet egnede lokaler i sentrumsområdet som kan brukes midlertidig. Det betyr at de barna som går i Sletta barnehage må overflyttes til andre barnehager. I den prosessen vil vi ta hensyn til enkeltbarns behov. Alle barnehagene har barn som plages med allergi og må tilrettelegge for det, sier barnehagesjef Ingvild Rogstad.sier hun.

Sletta er spesielt tilrettelagt for barn med astma og allergi. Barn som går i barnehagen kan ikke ha husdyr hjemme. Foreldre, personal og andre som besøker barnehagen kan ikke ha på seg parfyme, eller annet med sterk lukt.

Personalet har fått tilført særlig kompetanse på allergi og det blir vasket oftere i denne barnehagen enn i andre nettopp på grunn av allergiproblemene.

Frp sier nei til ny Sletta barnehage

Gruppeleder Eivind Stene i Fremskrittspartiet sier nei til bygging av ny Sletta barnehage.

Han mener kommunen i dag har overkapasitet på barnehageplasser og ser ingen grunn til å bygge en ny barnehage med 60 plasser til rundt 60 millioner kroner.

Eivind Stene mener det er meningsløst å bygge flere barnehager når det allerede er for mange plasser. Arkivfoto

– Kommunen er i beit for tomter, og velger derfor å rive en velfungerende barnehage for å plassere en stor basebarnehage der. Dette er etter min mening helt feil og det blir en veldig dyr løsning. Hvis det er slik at vi må ha flere sentrumsnære plasser, så kan vi leie eller inngå et offentlig-privat samarbeid. Kanskje noen andre enn administrasjonen i kommunen har en lur måte å løse dette på, sier Eivind Stene.

Selv har han barn i Gullhaugen barnehage, men bor i dag nærmere andre barnehager.

– For å løse mangelen på sentrumsnære plasser, kan det være en mulighet å ta kontakt med foreldre og høre om noen ønsker å bytte barnehage. Det kan gi ledige plasser i sentrum, sier gruppeleder Eivind Stene.

For mange plasser

I oktober i år hadde kommunen  en overkapasitet på 70 korrigerte barnehageplasser i forhold til lovbesteme krav.

Samtidig er det et stort behov for flere sentrumsnæreplasser.

I langtidsbudsjettet foreslår rådmannen å bygge en ny kommunal barnehage i sentrum innen 2020. Barnehagen foreslås bygd på Seljestad der den allergivennlige Sletta barnehage ligger. Den nye Sletta barnehage vil koste cirka 60 millioner kroner. Den vil gi plass til cirka 60 barnehageplasser – rundt 30 flere sentrumsnære enn i dag.

Saken skal behandles i budsjettmøtet i kommunestyret 8. desember.