Næringslivet i sentrum fikk torsdag en etterlengtet førjulsgave fra Harstads politikere. Nå handler det om å utnytte den godt.

Gratis parkering et par timer på tampen av dagen har lenge vært et uttrykt ønske fra dem som driver handel i sentrumskjernen. Og nå har altså kommunen kommet dem i møte. Gaven har en verdi på en halv million kroner, og brutt ned på mikronivå innebærer dette at kunden sparer drøye 40 kroner i parkeringsavgift i løpet av de to timene det er snakk om.

Handelsstanden har i lang tid gjort det til et poeng at en vare nødvendigvis blir 30-40 kroner dyrere i sentrumsbutikken, enn i en forretning på et senter som tilbyr gratis parkering. Dette er et poeng, men foreløpig er det strengt tatt bare antagelser som ligger til grunn for påstanden om at det er parkeringsavgiften som har utarmet sentrum.

Det beste med politikernes håndsrekning er at vi nå får testet dette ut. Desember måned blir derfor en syretest på parkeringsparameterets betydning for sentrum. Og skulle det nå vise seg at omsetningen i år overgår desember- og julehandelen i fjor, er det grunn til å vurdere om dette skal bli en permanent ordning til en kostnad på 5-6 millioner kroner i året.

Dersom omsetningen blir på samme nivå som i fjor, eller lavere, er ikke det nødvendigvis et bevis på at foreskrevet medisin ikke har hatt virkning. Men det er likevel en indikasjon på at parkeringsdebatten har tatt for mye plass, og at den i for stor grad har flyttet fokus bort fra andre viktige tiltak. Sannsynligvis vil bildet være klarere når julen ringes inn, og uansett må dette gjennom en grundig og ærlig evaluering når 2017 går over i 2018.

Basert på det faktum at alt henger sammen med alt, vil det imidlertid være en generaltabbe av handelsstanden å lene seg tilbake. Nå har vi heller ingen grunn til å tro at det vil skje, men en påminnelse kan likevel være på sin plass. For mer enn noen gang handler det nå om å ta vare på muligheten gjennom å være offensiv og by på seg selv.