Nestleder Børge Jentoftsen og rådsmedlem André Eilertsen peker spesielt på områder i og rundt rundkjøringene i Kanebogen og på Sama, der rådet etter å ha vært på befaring peker på feil som kunne vært unngått dersom de var blitt tatt med på råd tidligere.

Etter befaringen kom Råd for funksjonshemmede med følgende uttalelse.

«Det er flotte intensjoner med de nye anleggene, men det hadde vært fint om Rådet for funksjonshemmede hadde fått være med i forkant, slik at de feilene som nå er avdekket kunne vært unngått. Ved befaringen så man mange tilfeller der ledelinjer er feil, mange fortauskanter er for høye og skråninger er ikke tilstrekkelig sikret mot fallulykker».

– Benkene er Ikke tilrettelagt

Både Jentoftsen og Eilertsen ønsker å understreke at Harstadpakken er et stort pluss for Harstad.

– Vi er strålende fornøyd med mange av tiltakene som legger bedre til rette for syns- og funksjonshemmede. Vår oppgave er imidlertid også å peke på det vi mener kunne vært gjort annerledes, eller ikke er i henhold til Lov om universell utforming.

– Når vi blant annet peker på tilretteleggingen av noen av benkene i Kanebogen, må det være tillat å hevde at det er en smule komisk hvordan dette kan skje. Å påstå at det er tilrettelagt for funksjonshemmede, er i så fall godt gjort, sier Jentoftsen.

Manglende merking og gelendre

– Vi stiller oss også undrende til hvilken praksis man bruker ved merking av ledelinjer ved busstopp og trapper, der de bruker forskjellige løsninger.

– Også manglende merking og gelendre ved trapper og langs gang- og sykkelveier, gjør det vanskelig spesielt for synshemmede, sier Jentoftsen og Eilertsen.

Elementære feil

Av de i alt 23 fotoene de viste fram under rådets møte på steder med feil eller mangler, mener de to at flere av disse burde være enkle å rette opp i.

– Mange er elementære feil og mangler som vi faktisk forventer blir utbedret. Ta lærdom av hvordan merkingen på Statens biltilsyns bygg like ved er blitt perfekt utført.

– Vi er ikke grinebitere, men ønsker bare et best mulig resultat at de tiltakene som er rettet mot våre brukere, sier Jentoftsen og Eilertsen.

– Flere av tiltakene er allerede utbedret

Prosjektleder for Harstadpakken, Hans Arne Haugland, setter pris på fokuset Råd for funksjonshemmede retter mot tiltakene i Harstadpakken.

Haugland mener imidlertid at noen av rådets merknader skyldes at delprosjekter ikke er ferdigstilt.

– Vi setter stor pris på at Råd for funksjonshemmedes fokus på det som er gjort, og den ekstra kvalitetssikring vi får fra brukerne på denne måten.

– Kan selvsagt skje en glipp

– Harstadpakken har i reguleringsplanlegging og detaljprosjektering hatt fokus på planlegging av universell utforming, og vi har hatt kvalitetssikring av dette underveis.

– Det er svært mange detaljer som skal stemme, og regelverket for dette er innviklet. I byggefasen har både entreprenører og Statens vegvesens kontrollingeniører fokus på å bygge i samsvar med det som er planlagt, men noen ganger kan det selvsagt skje en glipp.

– Andre ganger må det gjøres lokale tilpasninger slik at tegninger, beskrivelse og håndbøker må fravikes, sier Haugland.

– Benkene blir utbedret

Han medgir at benkene rådet sikter til vil bli utbedret.

– Dette ser vi ikke fungerer for funksjonshemmede. Her skal underlaget for benken heves slik at dette trinnet blir borte.

– Når det gjelder trappen det pekes på, er ikke trapper omfattet av universell utforming, men derimot et supplement til dette. Rekkverket er ledelinje på trappene og disse angir reposets start og stopp.

– Langsgående kantsteiner kan også oppfattes som en utfordring, men disse er korrekt utført. Denne skillesteinen/kantsteinen er ledelinje for fortauet, og forhøyningen skiller fortau fra sykkelvei og skal være slik, forklarer Haugland, og legger til:

–Enkelte av merknadene er ønsker om forbedringer, og dette vil vi vurdere å ta med oss videre i planleggingen.

rekkverk: Her mener Børge Jentoftsen og André Eilertsen det burde settes opp et rekkverk for å hindre at svaksynte faller ned skråningen. Foto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksoy