Det skriver avisa Nordlys (for abonnenter)

I valget mellom Vadsø og Tromsø som regionhovedstad for sammenslåtte Troms og Finnmark, velger Marianne Bremnes seg Tromsø.

Det forhandles denne uka om sammenslåingen av Troms og Finnmark. Et forhandlingsutvalg er satt ned. Det har vært mange meninger om hva som bør være det nye navnet på fylket, men også hvilken by som skal være regionhovedstad, er et hett tema.

I Finnmark er kravet at regionen skal hete Finnmark, og at hovedstaden skal være Vadsø, hvor Fylkesmannen allerede er plassert.

Flere ordførere i Troms synes ikke det er en god ide.

- Tromsø må helt ubetinget være hovedstad. Tromsø er den eneste byen som har den infrastrukturen som skal til for å være en regionhovedstad, sier ordfører i Ibestad kommune, Dag Sigurd Brustind (H) til Nordlys.

Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap) er enig.

- Regionhovedstaden må være Tromsø og navnet Nord-Norge. Akkurat navnet har jeg ikke sterke meninger om, for jeg kommer uansett til å være harstadværing, sier hun.

Brustind peker på flere faktorer som gjør at Tromsø er førstevalget. Blant annet fly- og hotellkapasitet, reisetid og møtelokaler.

- For oss som ligger i sørfylket ville det faktisk vært enklere om vi ble en del av Nordland enn om vi fikk en regionhovedstad i Vadsø. Tromsø er midtpunktet i regionen, og det blir helt misforstått distriktspolitikk å velge noe annet.