Forutsetningen er at butikkeierne i sentrum utvider åpningstiden slik at torget fylles med julegavehandlende kunder.

Bred enighet

Nyheten ble lekket i økonomiutvalget i går, men skal endelig behandles i formannskapet tirsdag og i kommunestyret torsdag. Men allerede nå er det klart at det er tverrpolitisk enighet om å gi et presset sentrum denne julegaven.

I over et år har Høyre og Frp strevd med å få flertall for å lempe på parkeringsavgiften. Partiene mener sentrum sliter med å konkurrere med kjøpesentrene som tilbyr gratis parkering. I sentrum koster det 22 kroner per time i parkering.

– Mye av æren for at dette nå går igjennom må tilfalle næringsdriver og Høyrepolitiker Håkon Rønning Vahl. Han tok kontakt med meg og lanserte ideen, sier ordfører Marianne Bremnes.

– Hvorfor sier det politiske flertallet ja til gratis parkering nå, etter tidligere å ha sagt bastant nei?

Butikkeierne må bidra

– Forskjellen er at de næringsdrivende selv gir noe tilbake. Vi vil alle ha mer liv og røre i sentrum, og det tror jeg vi får når butikkeierne bidrar med lengre åpningstid i hele desember, sier Bremnes.

Ordføreren gjør det tindrende klart at dersom butikkeierne mot formodning ikke vil holde lengre åpent, så blir det heller ikke gratis parkering i det aktuelle tidsrommet i desember.

– De kan jo for eksempel åpne en time senere enn de gjør i dag, sier hun.

Skikkelig gladdag

Innehaver av Mat av Vahl, Håkon Vahl, er strålende fornøyd med at forslaget han lanserte ser ut til å få stort flertall i kommunestyret.

– Dette er en skikkelig gladdag. Jeg skal holde åpent til klokken 18 allerede samme dagen som vedtaket blir gjort i kommunestyret 22. noevember. Og Mat av Vahl holder langåpent ut hele desember. Jeg oppfordrer alle sentrumsbutikkene til å gjøre det samme. Kommunen har gitt sitt bidrag, nå må vi være med på laget. Her må vi bare slutte og surke og støtte opp om ordningen, sier Vahl.

Et spleiselag

Leder i økonomiutvalget, Kari-Anne Opsal, og varaordfører Maria Serafia Fjellstad karakteriserer forslaget som et spleiselag for å løfte sentrum.

– Nå gir vi denne julegaven og håper det blir et vendepunkt for sentrum, sier Fjellstad.

Hun oppfordrer også publikum til å benytte tilbudet med gratis parkering på rådhusplassen etter klokken 16 på hverdagene, samt på lørdagene.

– Skulle bare mangle

Fremskrittspartiets Eivind Stene støtter forslaget fullt ut.

– Det skulle bare mangle at vi ikke skulle gi en håndstrekning til sentrum slik at butikkene her kan konkurrere med kjøpesentrene på en bedre måte, sier han.

Administrasjonen har sjekket hva julegaven vil koste i tapte inntekter.

5 millioner i året

– Det dreier seg om et sted mellom 400.000 og 500.000 kroner i måneden. I beløpet er innbakt utgiftene til å omprogrammere parkeringsautomatene. Hvis det skulle bli aktuelt for hele året, vil det koste et sted mellom 4,5 millioner og 5 millioner kroner, opplyste Kari-Anne Opsal.

De som besøker sentrum utpå ettermiddagene i desember vil spare opptil 44 kroner dagen på parkeringsgaven fra politikerne.

Les også

Prisøkning fra 2 til 3 kroner på rådhusets parkeringsplass skaper reaksjoner

Gir to timer gratis parkering i sentrum under julehandelen

Snøfri vinter og skyer påvirker gatelys