De fire ansatte ved Helfo i Harstad ble i dag informert om at deres arbeidsplasser kan forsvinne.

Helfo anbefaler å redusere antall kontorsteder fra dagens 22 til 7 større kontorer. Forslaget er en del av Helfos anbefaling til ny kontorstruktur for å oppnå sterkere fagmiljøer og mer effektiv ressursutnyttelse. Det vil innebære at cirka 160 av Helfos 555 medarbeidere får tilbud om nytt arbeidssted, skriver selskapet i en pressemelding.

Anbefalingen til ny kontorstruktur er utarbeidet på oppdrag fra Helsedirektoratet og skal behandles av Helfos medbestemmelsesapparat før saken sendes tilbake til Helsedirektoratet, og deretter til beslutning i Helse- og omsorgsdepartementet.

Helfo anbefaler at endringen gjennomføres i løpet av de neste 2-3 årene. Kontorstedene vil tidligst legges ned 1. juli 2019, og endringene i kontorstruktur skal være gjennomført innen utløpet av 2020.

Får tilbud om jobb

- Alle medarbeiderne ved kontorstedene som er foreslått nedlagt, vil få tilbud om jobb på et av kontorstedene som foreslås videreført i anbefalingen, sier Helfos direktør Jan Mathisen som er fra Harstad.

Helfo også vil benytte virkemidlene i «Særavtale om bruk av virkemidler ved omstillinger i staten» i den videre prosessen.

Disse endringene er foreslått

- Helfo vil og må møte dagens og framtiden krav. Digitaliseringen åpner både for nye måter å levere tjenester på, og for å utvikle helt nye tjenester. Ved å samle oppgavene på færre og større kontorsteder, ønsker Helfo å legge til rette for større og bredere kompetansemiljøer og en mer effektiv og framtidsrettet arbeidsform, sier Mathisen.

Disse kontorstedene foreslås nedlagt (antall ansatte per 1.september 2017):

Kirkenes (5), Lenvik (1), Harstad (4), Beiarn (5), Nærøy (3), Verdal (3), Gloppen (4), Bergen (11), Voss (14), Kristiansand (12), Risør (4), Kongsberg (7), Eidsvoll (13), Vågå (3) og Oslo (68).

Kontorstedene i Mo i Rana (19), Ørsta (43), Sola (52), Tønsberg (195) og Fredrikstad (64) foreslås videreført.

Kontorstedene Orkdal (11) og Brumunddal (11) foreslås også videreført, med en anbefaling om at det gjøres en ny vurdering av de to kontorstedene i 2020. Bakgrunnen for at disse foreslås videreført, er behovet for å sikre evnen til å levere tjenester på legemiddelområdet i omstillingsperioden.

Arbeidet rundt fremtidig kontorstruktur har sitt utgangspunkt i bestillingen som er gitt fra overordnet myndighet. Grunnlaget for Helfos anbefaling er overordnede rammer og føringer

Svart uke for Harstad

Nyheten kommer dagen etter at over 80 mennesker i Telenor fikk beskjed om at jobbene de har i Harstad legges ned.

Helfo ble opprettet 1. januar 2009. Helfo forvalter årlig omlag 30 milliarder kroner gjennom oppgjør til behandlere, leverandører og tjenesteytere, samt individuell refusjon av privatpersoners utgifter til blant annet legemidler, tannhelse og helsetjenester i utlandet.

I tillegg har Helfo ansvar for fastlegebytter, frikort, Europeisk helsetrygdkort, behandlingstilbud ved fristbrudd samt veiledningstelefonen 800HELSE