- Vet du hva jeg gleder meg mest til?

- Å se i teleskopet. Man kan se stjerner i den, forklarer Rolan.

Styrer Gro Dahle forteller at barnehagen skal ha vekt på aktivitet og friluftsliv.

- Vi har nærhet til både fjæra og skogen, noe som innbyr til masse læring. Vi har idrettsbanen rett her oppe, vi har Stangneshallen, vi har Hestvikfjæra, og hele det flotte skogområdet rundt, sier Dahle.

Den offisielle åpningen skal være på nyåret, og fortsatt jobber anleggsarbeidere med å få alle detaljer på plass. Men uteområdet er nå klart til bruk.

- Alt skal jo være veldig fint og sikkert. Ungene skal bevege seg trygt ute, og vi har inspisert gjerdet flere ganger. Uteområdet ferdigstilles helt til våren, det blir planert ut litt mer, det blir gress, hinderløyper, og noen flere lekeapparater skal opp, forklarer Dahle.

- Størrelsen er ingen problem

-Jeeeaaaahhhhh!

Det ropes i kor når ungene slippes ut døra til det nye uteområdet. Inne er det plass til rundt hundre barn totalt. Det ser styrer Gro Dahle ingen problemer med.

- Selv om barnehagen er stor og det er mange barn, så har vi mange små rom som gjør at vi kan dele ungene inn i grupper. Så ingen skal være redd for å sende ungene hit på grunn av størrelsen, bedyrer hun.

Det blir gradvis kul på veggene. Fire avdelinger er startet opp. Den femte starter i januar, og den sjette høsten 2018.

- Akkurat nå er det fullt for de som er over tre år. Så noen må vente til høsten 2018, sier Dahle.

Ute tester fire år gamle Rolan teleskopet, men får ikke helt til å bruke det.

- Jeg ser ingenting, sier han.

Uenige om offentlig og privat

Men når det gjelder fremtidsutsiktene for barnehager i Harstad har ordfører Marianne Bremnes (Ap) en klar formening.

- Vi liker helst å ha kontrollen selv. Men det er greit med innslag av private barnehager, sier Bremnes.

- Furuberget er en viktig del av barnehagetilbudet i Harstad, og det er kjempefint at de nå er i gang. Jeg ønsker å gratulere dem, sier Bremnes.

Ifølge rådmann Hugo Thode Hansen er det anslagsvis 65 prosent offentlige barnehager, og 35 prosent private i Harstad.

- Dette kan godt bli høyere, mener gruppeleder for Høyre, Håkon Vahl.

- Vi ønsker en miks på halvparten offentlige, og halvparten private barnehager. En av grunnene til at vi ønsker Furuberget og andre private barnehager velkommen er at kommunen har høy lånegjeld. Andre grunner til private er valgmulighet, og at vi mener private aktører er bra for kommunen, sier Vahl. Han mener tilbudet nå går i riktig retning.

- Det har vært mye slitne barnehager, men de siste årene har vi fått fire nye, der Furuberget er en av dem.

- Overkapasitet

Men Marianne Bremnes tror ikke det blir nytt barnehagebehov i kommunen med det første.

- Nå har vi overkapasitet på barnehageplasser, så det er ikke behov for flere barnehager ennå. Men det er litt avhengig av hva regjeringa bestemmer seg for med bemanningsnormen, som skal si noe om hvor mange voksne det må være per barn. Dette kan få konsekvenser for barnehagedrifta også hos oss, sier hun.

FLODE: Flodhesten er et populært dyr i barnehagen. Her er det Marie som ser på at Tobias titte ut. Foto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksoy
fargerikt fellesskap: Barna storkoser seg. Fra venstre: Isak Elias, Isabel, Madelen, Frøya og Storm. Foto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksoy
biler: Her går det i store biler og gravemaskiner. Fra venstre: Tobias, Rolan, Johannes, Isak Elias og Julian. foto: frank r. roksøy Foto: Frank R. Roksoy