Ungdomsrådet i Harstad består av representanter fra alle ungdomsskolene og videregående skoler i kommunen. De jobber med flere saker som de mener folk bør høre om.

– Blant annet så jobber vi for å få et mer attraktivt sentrum for barn og unge. Det er svært få unge i sentrum i dag. En idé er å ha gratis soner for WiFi og ladepunkter, sier Ole Martin Melbøe Nygård (14) fra Kila skole.

Adam Al-Haddad (15) fra Stangnes ungdomsskole sier at også flere søppelbokser og bedre kollektivtransport vil gjøre sentrum mer attraktivt.

– Bedre kollektivtransport er noe flere ungdommer tenker på. Blant annet bør rutene passe bedre sammen med start- og sluttidspunkt for skolen. Det er mange som må ta buss svært tidlig, sier han.

Miriam Kristiansen (17) fra Heggen videregående skole sier at også tilbud som bowling bør inn i sentrum.

Gatelykter

Transport og samferdsel er noe ungdommene tar opp på både kommune- og fylkesnivå.

– I Barn og unges kommunestyre i Harstad er sak nummer én at vi vil ha tryggere skoleveier, sier elevene.

Blant annet vil de unge vite hva som skjer videre med rundkjøringen på Sama.

– Når kommunen igangsetter byggeprosjekter, på eller ved vei, vil vi ha større fokus på sikkerhet. Et eksempel er i Medkila der svært unge barn har gått til skolen mens store maskiner kjører nært dem. Jeg har selv søsken som har gått der, og det føltes ikke trygt, sier Nygård.

Også flere gatelykter er fokus blant de unge.

– Vi vil ha dem flere steder, for eksempel ved Kilabanen.

Seksualundervisning

Da representanter var på Ungdommenes fylkesting i Tromsø tok de opp flere tema, blant annet å senke busskortgrensa fra seks til fire kilometer. I dag må man bo over seks kilometer unna skolen for å få gratis skoleskyss.

– Selv fire kilometer er ganske langt, men vi må starte et sted. Vi ønsker også bedre og tidligere seksualundervisning på skolen. Denne skal gis av helsesøster og ikke kontaktlærer. Mange synes at det er litt kleint å få slik undervisning fra kontaktlærer.

– Det er viktig at barna vet hva som er greit og ikke greit, og at man da vet når man skal si fra og eventuelt få hjelp hvis det skjer noe, sier Kristiansen.