Hun har danset siden hun lærte seg bygdeswing i Buskerud. Johan Fastings danseorganisasjon var i sin spede begynnelse i Buskerud da den unge Modum-jenta ble hekta for alvor. Siden har hun danset. Rock`n Roll og boogie woogie. Blues, tango og salsa. Gresk folkedans, norsk folkedans og linedance. Og for sikkerhets skyld, brudevals. I dag er hun også instruktør i de fleste av sjangrene i regi av Kom og Dans Harstad. Forrige helg samlet de 250 personer fra hele landet til den årlige danse- og kurshelga Nordlysrock i Harstad, med kurs og nattrock. Beate Monsen sliter nok ut noen dansesko i året.

Alle generasjoner

-Alt for dansen, sier Beate Monsen.

-Den fikk jeg tidlig inn i kroppen hjemme. Faren min spilte på bygdedans, det ble naturlig for hele familien å danse med. Alle generasjoner danset sammen. Hjemme og på bygdefestene, forteller hun. Nylig ankommet hurtigbåten fra Tromsø etter fire dager på nettverkssamling som hovedtillitsvalgt. Hun har kanskje ikke fått danset på mange dager?

-Jeg liker ikke å sitte stille. Men jeg har et håp om å få svingt meg litt i løpet av helga, sier hun.

Hekta

Hun forteller om sitt liv med dans. Kurs, dansearrangementer og danseferier. Innenlands og utenlands. Hva var vel mer naturlig enn at hun møtte mannen sin midt i dansegleden. På Lanzarote. Begge var på danseferie, begge var instruktører. Bonusen ble mer enn bare dans, for hun måtte jo forflytte seg nordover etter hvert.

-Bonusen, den ble vakker natur, hav og fjell, dansen og så kjærligheten, da. Og etter hvert to barn. Vi danser sammen fremdeles, vi. Jeg kunne aldri vært gift med en som ikke er like hekta på dans som meg. Nå danser barna våre også, forteller hun.

Glede og energi

Aldri opphold for Beate Monsen. Som hobbyidrettsutøver har hun vært både turner og aerobicinstruktør, og hun har ledet mor og barn-trim og løpt fjellmaraton i mange år. Men det er dansen som er livet. I hverdagen, hjemme og ute. I helgene og på dansecamp i feriene, ofte utenlands.

-Dans er glede, energi og påfyll. En kommunikasjon der kropp og sinn i samspill er viktig. Man lærer seg dannelse og holdninger man benytter seg av gjennom hele livet. For ikke å snakke om det sosiale, mener hun.

Aldri utlært

Siden hun flyttet til Harstad på slutten av nittitallet, har hun vært en av flere aktive instruktører som driver Kom og Dans Harstad. Konseptet, som i dag eksisterer i alle landets fylker i tillegg til Island og Danmark, ble etablert for 40 år siden.

I Harstad for tyve år siden. Drivkraften er selve dansegleden.

-Vi opererer ikke med medlemslister og medlemsavgifter. Ingen profitt, ingen konkurranser, ingen rus. Bare dans. Organisasjonen er en fantastisk dugnad, og en av Norges største klubber, sier hun, og legger til at alle kan komme og være med på både kurs og dansekvelder.

-Terskelen er ikke høy, vi har plass til alle. Noen vil bruke mer tid enn andre, men alle kan lære seg danseteknikker. Alle som tør å prøve, får det til, sier hun, og lover at utlært, nei det blir man aldri.

-Kom og Dans utvikler nye kurs hele tiden, i mange forskjellige sjangre. Også instruktørkurs.

Nattrock

Fremover skal det fortsatt bli både adventsswing, romjulsswing og påskeswing. Nordlysrocken er tradisjon i slutten av oktober annethvert år, etterfulgt av Nattrock. Da danser de gjerne til det svir i musklene og klokka går mot fire på natta. Ungdommer og voksne.

-Tigerbalsamen ligger alltid klar, men vi prøver å unngå støttebandasje, humrer hun.

Første helga i januar blir det West Coast swing, en forholdsvis ny pardans i Norge.

-Det siste året har den spredt seg rundt i landet og har allerede blitt kjempepopulær i dansemiljøene. I januar arrangerer vi både nybegynner- og oppfølgingskurs hele helga, med en dyktig instruktør fra Bergen.

Hun håper alle som ønsker å danse kommer innom de ukentlige dansekveldene på Harstad folkehøgskole.

-Man trenger ikke ha med egen partner. Kom som du er. Det eneste vi krever er tørre innesko og et åpent sinn.

ENERGI OG PÅFYLL: - Jeg liker ikke å sitte stille. Dansen er energi og påfyll, sier Beate Monsen. Foto: Tina Eilertsen. Foto: Tina Eilertsen