Brannmannskapene er risikoutsatte i flere faser av en brann og faren for fallskader er der hele tiden. Å sette seg inn i arbeidsmiljølovens bestemmelser på området kan være krevende.

For å tydeliggjøre regler og det ansvar som følger av å lede øvelser og innsats, ble «retten satt» for første gang på Norges Brannskole (NBSK) som del av høstens brannsjefkurs.

Etter en simulert fallulykke med tragisk utgang ble det som del av undervisningen tatt ut tiltale mot en brannsjef og ordfører. De «tiltalte» måtte etter påtalebegjæring om brudd på arbeidsmiljøloven fra politimesteren stille i straffesak i opprigget rettssal i administrasjonsbygget på skolen.

Alle 19 deltagere på kurset satt på tilhørerbenken eller spilte i rettssaken.

Dommerfullmektig Markus Arentsen utlånt fra Trondenes tingrett administrerte rettssaken. Advokatene Geir Olav Pedersen og Vilde Refnin Jordbakke fra Harstad stilte velvillig opp som i rollene som aktor og forsvarer.

I løpet av en halv dag ble det gjennomført realistisk saksgjennomgang, avhør av tiltalte, vitner og sakkyndig. Det hele ble rundet av med prosedyreinnlegg og domsavsigelse.

Ansvarlig for kursopplegget med rettssak var distriktssjef Erik Furevik i Midtre-Hålogaland sivilforsvarsdistrikt.

– Så realistisk at det ble alvorlig, uttalte dommerfullmektig Markus Arentsen etter gjennomført hovedforhandling på brannskolen.

– Inntrykket er at dette var svært vellykket pedagogikk som må gjentas, mener undervisningsansvarlig Jan-Erik Andersen ved NBSK.

Advokat: Vilde Refnin Jordbakke forsvarte den tiltalte brannmesteren (spilt av brigadeleder Ivar Stenstvedt, Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS). FOTO: Sivilforsvaret/Ståle Knutsen