Det er ikke alltid like hyggelig å presentere seg som harstadværing. Som for eksempel når Hålogaland Ressursselskap (HRS) nå går ut i Harstad Tidende og omtaler byen som en versting når det gjelder forsøpling. Da er det tvert imot tid for å skamme seg.

Det holder nemlig ikke å si at man handlet i god tro når man har slengt fra seg kanner med brukt frityrolje ved returpunktet på Seljestad. Ei heller finnes det en plausibel forklaring på at man «mistet» hjørnesofaen, eksosanlegget eller madrassen ved samme returpunkt. De fleste av oss har vel syndet ved å kaste bølgepapp sammen med papiravfallet en og annen gang, men sammenlignet med de foregående eksemplene, er den forseelsen likevel for en bagatell å regne. Men bevares. Vi må skjerpe oss der også.

Hva er det med harstadværinger og søppel? Ja, for dette svineriet er et harstadproblem, skal vi tro HRS. I nabobyen Narvik er man visstnok ikke i nærheten av slike tilstander, selv om avgiftssystem og åpningstider i miljøparken er det samme som i Harstad. Svaret gir seg i grunnen selv. Det koker ned til holdninger.

HRS har selv stor tro på at innendørs sortering i miljøparken på Stangnes vil være et godt tiltak for å bekjempe forsøplingen. Ja, det er isolert sett et godt tiltak - for dem som allerede i dag kjører søpla til «søppeldynga». Det er imidlertid naivt å tro at sorteringsmuligheter i ly av vær og vind vil ha noen som helst påvirkningskraft på dem som slenger fra seg frityrolje, møbler og bildeler. De kommer til å fortsette med det så lenge returpunktene finnes.

Nettopp derfor må returpunktene fjernes. I mange kommuner har man helt eller delvis gjort dette, og ordningen er flere steder erstattet med mer kildesortering i den enkelte husstand. Hjemmet får beholdere for glass, metall og papir, og dette dette blir samlet inn sammen med det øvrige husholdningsavfallet. Dette er for øvrig en del av debatten som varaordfører Maria Serafia Fjellstad tok initiativ til for kort tid tilbake. Der etterlyste hun også ordninger for sortering av plast.

HRS uttaler at de i dag må sette betydelige ressurser inn på å rydde opp utenfor returpunktene. Dette er penger og tid som heller må brukes til andre formål. Returpunktene må fjernes og erstattes av mer kildesortering i hjemmet.