Alle medvirkende har lokal tilknytning og kommer fra forskjellige kulturmiljøer. Siden oppstarten for elleve år siden, har over 18.000 tilskuere sett «Det Store Julespillet».

– På rollelista har vi med rundt 120 barn fra skolene i Harstad og omegn i form av flere hele skoleklasser. Disse bidrar som landsbyunger og nissebarn som synger, danser og er skuespillere. I år er det Medkila, Bergseng og Sørvik som er med, forteller Harald Troøyen, tekstforfatter og produsent for «Det Store Julespillet». Det er organisert gjennom selskapet Kulturbingen.

– Vi har sett mange teorisvake elever blomstre i «Det Store Julespillet». Dette er en av de største gledene ved å jobbe med et slikt idealistisk prosjekt, sier han.

– Å se de praktisk anlagte elevene oppleve mestring på en ny arena. Dette gir også økt selvtillit når de er tilbake på skolen, sier Troøyen, som til daglig er lærer ved Stangnes ungdomsskole.

Talenter

– «Det store Julespillet» er også en arena hvor vi finner Harstads nye talenter. Vi har årlige auditions hvor vi lar håpefulle få vise seg fram. De som kommer gjennom nåløyet får fremføre foran tre fulle storsaler i Harstad Kulturhus.

– Vi håper og tror at dette inspirerer, slik at mange av aktørene vil bidra i Harstads kulturliv i årene som kommer, sier tekstforfatteren, som i år har skrevet inn i en ny sang til «Det Store Julespillet». Forestillingen er organisert gjennom selskapet Kulturbingen. Kulturbingen har hatt som mål å bruke flere lokale samarbeidspartnere.

– Andre unge involverte er Dramaelever fra Heggen videregående skole, Harstad folkehøgskole – dramalinja, Stangnes videregående skole form og farge, Stangnes videregående skole frisørlinja, Harstad janitsjar, Harstad Kulturskole med en stor dansegruppe, samt andre frivillige i alle aldre og med ulik kulturbakgrunn, forteller Troøyen, om musikalprosjektet som engasjerer svært mange av byens befolkning.

Bidrar

– I år har Stangnes videregående skole laget plakaten. Her var det mange gode alternativer, sier Troøyen, om de mange forslag som elevene ved form og farge på Stangnes hadde laget. Denne uke ble det endelige utkastet til plakat valgt.

For 11. året på rad kan både store og små harstad-væringer glede seg til et gjensyn med både nissene og de kongelige i det «Store julespillet» Den lokale julemusikalen har siden oppstarten for elleve år siden gledet 18 000 tilskuere. Til 10-års jubileet i fjor ble musikken til musikalen utgitt og finnes på CD og digitale medier, forteller Troøyen,

– I år har det vært audition på rollen som «Prinsen». Vi hadde seks interesserte, både gutter og jenter, på audition til rollen , men alle var dessverre bare nesten match med «Nissejenta»

– Etter planen så skulle Simen Dankertsen ikke være med i år. Han har tidligere bekledd rollen som «Prinsen». En utfordrende rolle med mye sang. Det var aktuelt å jakte en ny person til denne rollen. Men nå har Simen Dankertsen tatt ett år ekstra i denne rollen. Så det blir spennende å se han og den nye Nissejenta på scenen sammen i år, sier Troøyen, som siden forrige forestilling har hatt mange baller i luften.’

– Målet med «Det store Julespillet» er at det årlig skal være noe nytt og at en skal presentere noen nye aktører på rollelisten. Det er en store glede at en gjennom forestillingene kan oppdage nye og unge talenter, sier Troøyen.

I år som i fjor er Stine Sjeanett Slettbakk regissør for forstillingen. Hun jobber til daglig som lærer ved Kila skole. Harstad Kulturskole stiller i år med en stor dansegruppe. I tillegg så er de rutinerte medlemmene fra Harstad janitsjar på plass for det musikalske bidragene i forestillingen.

læring: – «Det store Julespillet» er også en arena hvor vi finner Harstads nye talenter, sier Harald Troøyen, som er tekstforfatter og produsent. Foto: Steve Nilsen Foto: Steve Nilsen