Fylkeslegen reagerte raskt og har åpnet tilsynssak mot lederen. Vedkommende leder benekter selv for å ha snikkikket i journalene. Hun mener det er en del av hennes jobb, og dermed ikke et brudd på helsepersonelloven.

Allmøte

Saken har vakt betydelig harme ved avdelingen, og i forrige uke ble samtlige ansatte ved Medisinsk avdeling innkalt til allmøte. Da hadde ryktet om at en leder hadde gått inn og lest ansattes helsejournaler spredt seg til hele sykehuset.

– Snokingen var blitt den store snakkisen på sykehuset, sier ansatte Harstad Tidende har vært i kontakt med.

Klinikksjef Marcus Rumpsfeld kom fra Tromsø til Harstad for å lede allmøtet. Avdelingslederen åpnet møtet med å ønske velkommen, og sa ellers ingenting under møtet. Harstad Tidende har vært i kontakt med henne, og hun ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

I allmøtet ble situasjonen for de berørte ansatte tatt opp for første gang. Før dette hadde det ikke vært noen møter mellom sykehusledelsen og de ansatte.

-ID-tyveri

Rumpsfeld startet møtet med å uttrykke full tillit til avdelingslederen. Deretter gikk han gjennom sak for sak, og redegjorde for avdelingslederens forklaring. Så var ordet fritt.

Ledelsen måtte svare på mange kritiske spørsmål fra forsamlingen. Ikke minst etter at klinikksjefen forklarte det mest alvorlige snoketilfellet med at avdelingslederen i dette tilfellet hadde vært utsatt for et identitetstyveri. Det betyr at noen må ha tatt seg inn på hennes kontor, funnet fram brukernavn og passord og klikket seg inn i arbeidskollegers helsejournaler på hennes datamaskin. Avdelingslederen har ikke anmeldt misbruken av hennes identitet.

LOGG PÅ: I resepsjonen på UNN Harstad er det en plakat som forteller hvordan du logger deg på din egen helsejournal.

Det andre tilfellet der avdelingslederen hadde vært inne i journalen til en av de ansattes familiemedlemmer, ble forklart med at dette var et uhell.

På allmøtet forklarte klinikksjef Rumpsfeld at avdelingslederen i et tredje tilfelle hadde vært inne og kikket på journalen til enda en ansatt på avdelingen. Rumpsfeld forklarte innsynet med at avdelingslederen foretok en kvalitetskontroll.

Mistenkeliggjort

– Mange av de fremmøtte følte seg mistenkeliggjort etter denne redegjørelsen. Ingen der ville ha på seg at de hadde stjålet avdelingslederens identitet. Mange mente det ville ha vært umulig å gå inn på avdelingslederens kontor, med glassvegger, og bruke hennes maskin, samtidig som hun selv var på vakt, sier en av dem som deltok på allmøtet.

Journalsnokingen skal både ha rammet ansatte som har vært innlagt på medisinsk avdeling, på andre avdelinger på sykehuset og som ikke har vært innlagt i det hele tatt.

Etter det Harstad Tidende erfarer skal også flere enn disse tre ha blitt utsatt for snikkikking i helsejournaler.

Tjenesten Min pasientjournal har vært et tilbud til pasienter i Helse Nord siden desember 2015. Ved å logge seg inn på helsenorge.no får pasienten se dokumenter i sin sykehusjournal. Her kan pasientene se hvem som har åpnet journalen, når det ble gjort og hvor lenge vedkommende var inne.

Du kan finne din journal her

Fryktkultur

Harstad Tidende har snakket med mange ansatte på sykehuset i flere omganger. Ingen ønsker å stå fram, og sier de er redd for konsekvensene. Mange ansatte beskriver en fryktkultur på sykehuset, og mener arbeidsmiljøet på Medisinsk avdeling er blitt uholdbart.

– Denne saken har flere dimensjoner. Det første er at en ansatt har snoket i journalen til ansatte, noe som er alvorlig. Punkt 2: Hvordan ivaretar ledelsen de ansatte i denne situasjonen? Punkt 3 handler om tillit. Hvordan gjenoppretter man tilliten mellom ledelsen og ansatte etter at en slik sak er avdekket? Det fjerde punktet er rollefordelingen mellom administrativ avdelingsleder og avdelingsoverlege som har det faglige ansvaret, påpeker en ansatt.

Snoking forbudt

En ny bestemmelse i helsepersonelloven § 21A forbyr journalsnoking. Det er forbudt ved lov å tilegne seg pasientopplyninger uten at man har behov for det i tjenesten. Det betyr i klartekst at kun personell som behandler den aktuelle pasienten kan gå inn i vedkommendes helsejournal.

Avdelingslederen innehar en administrativ stilling, og har ingen behandlingsfunksjon.

Les mer om journalsaken

- Lederne må ha tilgang til journalene

Lege oppsagt etter ulovlige journalsøk

UNN-leder i Harstad anklaget for journalsnoking på ansatte