Riggen, som i dag ligger i Ølen på Vestlandet for klargjøring, skal straks reise nordover og skal inn på Helgelandskysten for å ta om bord bulk og utstyr. Riggen skal bore åtte brønner på Aasta Hansteen og det vurderes også å bore ytterligere fire brønner i området for å lete etter mer gass som kan kobles på Aasta Hansteen, 30 mil vest for Bodø.

1 milliard i lokale ringvirkninger

Ringvirkningen av Aasta Hansteen-utbyggingen har lenge vært synlige flere steder i Nordland. Leverandørindustrien på Helgeland har levert varer og tjenester for rundt én milliard kroner.

- Våre medlemsbedrifter har levert store og små konstruksjoner med høy kvalitet, til rett tid og pris, og ikke minst med gode HMS-resultater, sier en fornøyd direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver.

Eventyret fortsetter

Denne uka markerte Statoil og Aker Solutions oppstarten på arbeidet med den første undervannssatellitten til Aasta Hansteen, Snefrid Nord.

En ny bunnramme skal fabrikkeres på verkstedet til Aker i Sandnessjøen og Aker poengter at lokal arbeidskraft er den beste. I tillegg har Aker Solutions installert seg på subsea-verkstedet i løpet av den siste uka. De forventer å ha flere personer i Sandnessjøen mer eller mindre kontinuerlig gjennom hele borefasen på Aasta Hansteen.

Forsyner Storbritannia

Med Aasta Hansteen i drift neste år inntar Nord- Norge en ny posisjon i Europa.

- Nordland blir da sentral forsyner av gass til Storbritannia, sier en stolt leder av Petro Arctic, Kjell Giæver.