I flere år har klassen som har faget kommunikasjon og kultur reist til Tromsø internasjonale filmfestival. Men ikke denne gang.

– Amigg er helt på høyde med Tromsø. Det koster mye for skolen å ta elevene med dit, så denne gang velger vi å støtte den lokale festivalen, forteller lærer Marit Lindstad.

– Det er dessuten en fordel at Amiff er så tidlig i skoleåret, og ikke i januar som Tiff er, sier hun.

Oppgaven elevene har fått er å se på filmspråket.

– Filmene kan fortelle noe om hvordan vi kommuniserer, og om kultur. Og så er det spennende å se film som vi ikke vet så mye om på forhånd, sier den andre læreren, Bergitte Berg.

Ifølge dem begge var fjorårets festival så god, at de altså valgte Amiff foran Tiff.

– Vi ble så sikre på at det er gode filmer her, sier Lindstad og Berg.

Skjønte ingenting

Når vi treffer klassen, er de nesten i gang med en matpause mellom filmene. De har allerede sett Still night, still light.

Filmen av canadiske filmskaperen Sophie Goyettes første spillefilm. Tre karakterer fra forskjellige kulturer og generasjoner står ved et veiskillet i sine liv. Det betyr en film der Goyette reiser universelle spørsmål knyttet til det å være menneske.

– Jeg har aldri sett en sånn film før. Det var en rolig film med drømmer, men det virket som feil samtaler, en pianolærer som pratet med en liten gutt om et mareritt. Jeg skjønte ingenting, sier Pia Kvitting Bornø.

Elevene skal etter matbiten se festivalens åpningsfilm, Skyggenes dal.

– Vi så traileren for den, og det så mer spennende ut, sier Sander Saksenvik.

Skyggenes dal er Jonas Matzow Gulbrandsens film som fikk svært positiv mottakelse fra internasjonale kritikere på en festival i Toronto. Handlingen er lagt til ei lita bygd på Vestlandet. En mørk skog kan være skummel nok, men er det som skjer inne i skogen en gutts fantasi eller virkelighet?

Den som ser, får vite.

Netflix

Heggenelevene skal se fem filmer på to dager.

– Vi går i dybden på produksjonen, vi skal drøfte og reflektere over filmene, sier elevene, som ikke alltid venter på at interessante filmer kommer på kino.

– Film er en stor del av livet. Vi ser filmer via streamingtjenester som Netflix.

Når de blir bedt om å fortelle hvilken film de synes er best, er Pia først ute med Titanic.

– Filmserier som Harry Potter og Star Wars er også fantastiske, sier hun.