Til Amiff var han kommet sammen med Steffen Johanssen, som har skrevet manus til noen av Andersens filmer. Sammen skal de nyte film, men denne gang er Andersen publikum.

– Jeg er bare turist. Jeg røpet for Helene (festivalsjefen, red.anm.) at jeg hadde lyst til å ta meg en tur, og da sa hun at «da setter vi opp Hurra for Andersens».

– Det er en type film som ikke lages mer, sa veteranen i norsk film.

Større i fjor?

Knut Andersen vet ikke hvor mange filmer han rekker å få med seg i løpet av dagene festivalen pågår.

– Jeg har nettopp fått programmet og har funnet ut hva jeg ikke skal se, smilte han. – Men vi har et par dager på oss til å vurdere hva vi skal se, sa han før åpningen av filmfestivalen.

På spørsmål om hva han synes om at Harstad har fått en etter hvert stor filmfestival, svarte han:

– I mine øyne forekommer det meg at den var større i fjor. Det er nok fordi jeg kom oppi den.

Prisverdig

Det er en glad Andersen som er på plass i Harstad i disse filmdager. Han håper det blir mange av dem i årene som kommer.

– Å Gud, jeg håper så inderlig at det skal lykkes å få etablert denne filmfestivalen for all fremtid i denne byen.

– Det er respektabelt, sa han om det faktum at Amiff ikke bare er film, men også kunst. – Det er prisverdig. Og i min barndoms by. Festivalen er Harstads bakepulver, konstaterte han før det var på tide å gå inn i kinoens storsal.

– Håper vi blir flere

Festivalsjef Helene Hokland og hennes assistent Helene Eggen ønsket publikum velkommen til åpningsfilmen, Skyggenes dal, under den andre utgaven av Arctic moving image & film festival – eller Amiff, om du vil.

– I fjor var jeg ganske alene. Ei dame ringte og uttrykte at hun syntes festivalen var fantastisk. Så jeg spurte om hun ville være med på å lage festival, sa Helene Hokland om sin assistent.

– Det har vært ekstremt givende og inspirerende å være med på dette. Jeg er så glad at jeg har funnet en festival i Norge som forener film og visuell kunst, sa Eggen.

Hokland ramset opp noe av det som skjer under festivalen. Og et lite håp:

– Forhåpentligvis blir vi flere etter hvert, sa hun og så ut over en knapt halvfull sal.

Så åpnet Hokland Amiff.

Helene Hokland (t.h.) og Helene Eggen stilte på scenen for å åpne filmfestivalen. Foto: Ivar L. Paulsen