– Vi ser på rangeringen at bilutleie på Evenes hadde en omsetning totalt i juli som viser at de var tredje størst i landet. Bare Oslo og Bergen lå foran på bilutleie, sier Monica A. Gundersen, leder administrasjon og forretningsutvikler Avinor.

Avinor kan ikke gi ut noen tall, men gleder seg over at det går så godt for bilutleie på flyplassen.

– Det har vært sånn flere år på rad nå. Vi ser at bilutleie øker mer enn flytrafikken, sier Gundersen.

Europcar som er en av fire aktører på flyplassen, opplevde veldig stor etterspørsel i sommer med en økning i trafikk på 60 prosent fra forrige sommer.

– Det er formidabelt. Vi opplever økning også for året som helhet med cirka 50 prosents økning hittil i 2017, sier Jan Johnsen, daglig leder for Europcar.

De måtte låne inn ekstra biler fra Tromsø i sommer, for å klare å dekke opp etterspørselen.

Vil til Lofoten

På Europcar merker man at det er stor trafikk til Harstad-regionen i begynnelsen av sommersesongen når Festspillene pågår, men de erfarer at flertallet som leier bil skal til Lofoten.

– Den største andelen skal til Lofoten og Vesterålen, men noen drar også til Harstad, Senja og Narvik, sier Johnsen.

Han mener en suksessfaktor for bilutleie her, er plasseringen av flyplassen.

– Evenes ligger bra til for vår virksomhet. Ettersom flyplassen ligger litt utenfor byen, så er det større behov for leiebil enn om man befinner seg på en flyplass mer bysentralt.

AVIS Bilutleie har også opplevd en eventyrlig sommer.

– Vi hadde ganske mye mer i omsetning i år enn i fjor sommer, selv om vi da også hadde rekordomsetning. Det handler om at Nord-Norge er i vinden i reiselivssammenheng. Reiselivet satser tungt på Lofoten som destinasjon og samtlige bilutleie-aktører på flyplassen har flere biler enn for få år siden. Det kan nesten virke som et umettelig marked, sier daglig leder Andreas Slettli.

Han er enig med Johnsen i at beliggenheten er noe av nøkkelen til suksess.

– Ved å ta ut bil på Evenes får leietakeren mer ut av turen, ved at han når en større del av regionen selv om han primært vil til Lofoten. Evenes ligger omtrent midt i Nord-Norge, sier han.

Vintersesong i vekst

De opplever en god økning også i september i år og har store forventninger til vintersesongen, der asiatere på jakt etter nordlyset også er i vekst i vår region.

– Lofoten om vinteren kan også være vel så eksotisk som om sommeren, og mange er i ekstase når de leverer tilbake bilene.

– Men som bypatriot for Harstad skulle jeg gjerne ønsket at flere dro inn til byen, men de som gjør det er veldig fornøyde, sier Slettli.

Hertz Bilutleie hadde også en rekordsommer og daglig leder Ann-Kristin Andreassen mener de hadde over 30 prosent av markedsandelene på Evenes i sommer.

– Vi hadde en økning fra juli til august på 11 prosent og en økning i august på 12 prosent, for antall dager med biler på veien. Nord-Norge blir en flaskehals om sommeren siden det er en stor turistattraksjon. Det er vanskelig å skaffe nok biler. Vi hadde 250-300 biler på det meste i sommer og det var fremdeles ikke nok, og kommer heller ikke til å bli nok til neste år, sier Andreassen.

Vintersesongen er også blitt stor for dem. De har mange som vil drive med vintersport og kjøre på ski i fjellene i Lofoten.

FOR­MI­DA­BELT: Eu­rop­car opp­le­vde ut­leie-øk­ning på 60 pro­sent, på Eve­nes. Er­lend G. Olsen le­der Eve­nes-kon­to­ret. Foto: Tone A. Karl­sen