Den videregående skolen betyr mye for Kvæfjord kommune – og for Harstad, påpeker Larsen.

– Jeg vil påstå at takket være kokkelinja på Rå kan Harstad kommune smukke seg med tittelen «gourmetbyen i nord». Dette fordi veldig mange av kokkene i Harstad er utdannet ved restaurant og kokkelinja på Rå videregående, sier ordføreren.

Gjennom mange tiår har den videregående skolen etablert et godt samarbeid med Kvæfjordsamfunnet. Blant annet kystlaget, bønder i bygda med «inn på tunet-konseptet», Trastad samlinger og med Olaåsen gård og ridesenter.

– Vi har en videregående skole som ligger i kort gangavstand til mange tilbud skolen er avhengig av. Jeg klarer ikke å se for meg at skolen, med restaurantlinja og idrettslinja, skulle bli plassert på kaikanten i Harstad sammen med Heggen og Stangnes videregående, sier Torbjørn Larsen.

Argumenter som ble brukt for å beholde skolen er blant annet at det for idrettslinja er kort gangavstand til alle fasiliteter; stadion, idrettsplass samt idretts- og svømmehall. I tillegg ligger skolen kloss inntil preparerte skiløyper hele vinteren og til tur- og o-løyper om sammen.

Restaurant- og matfag har nye undervisningslokaler, og en egen stor kjøkkenhage hvor elevene planter og høster inn egne matvarer.

Helse- og oppvekst har over tid etablert et godt samarbeid med omsorgskommunen Kvæfjord. Her får elevene både praksis- og lærlingplasser. Skolen har også samarbeid med Harstad om slike plasser.

Når det gjelder faget hverdagstrening har skolen gjennom mange år opparbeidet god erfaring med elever som har behov for økt tilrettelegging. Mange elever responderer dårlig på ordinær undervisning i klasserom, men skolen har tilgang på alternative arenaer der undervisningen kan tilrettelegges i mer praktisk retning.

Rektor Roar Røkenes skryter gjerne av skolen.

– Rå er kjent for å ha et godt miljø for elevene. Her blir alle sett og tatt vare på. Noen elever velger oss nettopp fordi vi er en liten skole. En mor til våre elever sa en gang: «Jeg vil ikke at mitt barn skal bli innestengt på en stor byskole. For elevene i Sør-Troms er det en styrke at de kan velge en mindre skole hvis de ønsker det.