Det er noe av det du kan vente deg om du søndag ettermiddag legger turen til forestillingen Multicultura 2017.

Harstad-artist Marthe Valle står for åpningen av kulturarrangementet som favner en rekke kulturinnslag fra byens borgere, mange med fødested utenfor Norge.

Når forestillingen er ved veis endre, fortsetter byens internasjonale kulturfest ved UiT Harstad. Der blir en presentert mat fra 15 forskjellige nasjoner.

Lærer språket

– Jeg skal være med på forestillingen i Kulturhuset. Jeg skal spille sammen med Marthe Valle. Det har jeg gjort en gang tidligere, sier Hamid Sakhizada, som kommer fra Kabul i Afghanistan.

– Jeg og kona mi kom hit i november i fjor. Jeg er den andre bymusikeren som er kommet til Harstad. Jeg spiller på et strengeinstrument med to strenger og synger sanger fra mitt fødeland, forteller Hamid, som sammen med flere av dem som er med på arrangementet kommende helg, bruker dagtiden på språkopplæring ved Voksenopplæringa i Harstad.

– Mange av dem som går her på Voksenopplæringa vil være med på arrangementet som skjer kommende søndag, forteller Torun Nilsen, som sitter i styret for arrangementet Multicultura. Det samme er Sissel Albrigtsen og Trude Asvald.

– Noen har fokus på det kulturelle. Andre står for matlagingen, forteller hun.

– Vi skal lage mat fra Syria, sier Alaa Alzayed, som sammen med søster Israa og foreldrene Ahmed Adnan Alzayed og Amani Alzayed er med på arrangementet. De er flyktninger fra Damaskus.

Får mye tilbake

Multicultura har en lang tradisjon i Harstad. Det er utgave nummer 24 som finner sted kommende søndag. Torunn Nilsen har vært med på de syv-åtte siste utgavene.

– Dette arrangementet setter mange av våre internasjonale borgere pris på. Det er noe de ser fram til, forteller pensjonisten fra Harstad.

– Jeg er med på flere fronter når det gjelder integrering av våre nye borgere i Harstad. Det er noe jeg gjør med glede. Jeg får svært mye tilbake, sier hun.

Rikholdig

Det er en rikholdig meny som presenteres søndag. Harstad-artisten Marthe Valle stiller opp på åpningen og som bidragsyter. Det gjør også det lokale koret «Vardobiegga» fra Skånland, Harstad kulturskole, «Hiphop» dans ved Madina Koon, Børge Nilssen med koret Hope og Maryann Berntsen med vokalinnslag. Vi får møte en filippinsk dansegruppe. Duoen Didet Veli og Mario Acea fremfører en afrokubansk dans.

Fra Sjøvegan mottak/Ibestad bosenter kommer en afghansk dansegruppe. I tillegg får en høre en rekke vokalinnslag, Blant annet fra Abazar Hamid (Sudan), som var Harstads første bymusiker. Jonjon (Thailand), Anura (Sri Lanka), Coco Tfoty & Rody (Kamerun & Rody), og bymusiker Hami Sakhizade (Afghanistan), stiller alle opp med vokalinnslag under årets utgave av Multicultura.

– Vi håper at flest mulig av byens befolkning får med seg søndagens forstilling. Vi har de siste årene hatt et sted mellom 600 og 800 mennesker i salen, forteller Torunn Nilsen.