Saken kommer opp i forbindelse med at Thon Hotell Harstad har søkt om å rive Strandgata 18A og 18B. Hotellet ønsker å bygge ny konferansesal til 500 personer, 40 nye hotellrom og 15 parkeringsplasser.

Sterkt beklagelig

– Det er sterkt beklagelig at disse bygningene ikke blir tatt vare på og satt i stand. Harstad sentrum har mistet mye av sitt særpreg og sin historiske bebyggelse gjennom branner og riving i forbindelse med nybygg, påpeker fylket i sin høringsuttalelse.

Ødegård mener det hadde vært en styrke for byen om de eldre bygningene ble gitt et vern, og at de ble innpasset i de nye prosjektene.

– Det, i stedet for at de får stå til forfall inntil de må rives, skriver fylket.

Ikke mulig

I møte med utbygger har kommunen lagt fram merknadene fra fylket, og bedt om at muligheten for å bevare fasaden på Strandgata 18A må vurderes.

Utbyggeren har så vurdert dette, men konkluderer med at verken plankonsulent eller tiltakshaver mener det er mulig å finne gode tekniske løsninger for både å bevare fasaden på Strandgata 18A og samtidig realisere utbyggingen av hotellet slik som ønsket.

Gårdene rives

Derfor legger nå planforslaget til rette for å rive de to byggene og føre opp et nytt bygg i Strandgata 18A og Strandgata 18 B. Den planlagte konferansesalen med plass til 500 personer skal ligge i andre etasje på nybygget, på nivå med Strandgata. Inngangen blir fra Strandgata.

Planutvalget

Tiltakshaver legger vekt på at planforslaget legger til rette for både arbeidsplasser, handel, service og overnatting og bevertning i byen. Arkitekturen for det nye bygget skal brukes som en ressurs i sentrumsutviklingen. Blant annet ved at det nye bygget skal bidra til en mer helhetlig og sammenhengende fasade for bebyggelsen i Strandgata.

Saken skal behandles i planutvalget 25. oktober.