– Tallet er dramatisk og viser hvor viktig det er å bruke refleks i mørket, sier distriktsleder Elsa Klemetsen i Trygg Trafikk Troms.

En ny undersøkelse utført av Kantar TNS for Trygg Trafikk og SpareBank 1 viser skremmende tall rundt refleksbruk. Hele 46 prosent av bilførerne i Nord-Norge sier de har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger de ikke kunne se i mørket.

– Går du uten refleks i mørket, vil en bilist i 50 km/t kun ha to sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten ti sekunder til rådighet. Det sier seg selv at det kan redde liv, sier Elsa Klemetsen i Trygg Trafikk.

Små marginer

Undersøkelser har spurt nordmenn om de bruker refleks og hvor ofte. Syv av ti sier de alltid eller ofte bruker refleks. Det er bare ett problem: Det er ikke sant. Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser nemlig at kun fire av ti faktisk bruker refleks.

– Det er små marginer mellom en nesten-ulykke og det som kan bli en alvorlig ulykke. Refleks er en billig livsforsikring som kan være avgjørende. Bruk noen minutter på Refleksdagen 19. oktober til å feste refleks på jakker og vesker så er du synlig i mørket, sier Elsa Klemetsen.

Sørg for å bli sett

Fotgjengerne på sin side har lignende opplevelser. I de nordligste fylkene sier 52 prosent at de har opplevd å nesten bli påkjørt av biler eller sykler når de har gått ute i mørket.

– Bilister og syklister har selvsagt stort ansvar for å unngå å kjøre på folk, men du må også gi bilistene en mulighet til å oppdage deg i mørket. Selv om bilførerne kjører forsvarlig og med flyt, kan det være vanskelig å se folk som går uten refleks i mørket, sier Forsikringsspesialist Ingelin Friis-Dahl i SpareBank 1 Nord-Norge.