Sør-Troms regionråd foreslår å søke om 2,8 millioner kroner hos Troms fylkeskommune, til prosjektet «Leverandørutvikling». Planlagt prosjektperiode er fra 1. januar 2018 til ut året i 2021.

I regionrådsmøte førstkommende fredag, skal Sturla Bangstad som jobber med prosjektet for regionrådet, lodde stemninga hos medlemskommunene.

Les også: Hvem skal drifte og bygge anleggshotellet på Evenes?

– Prosjektet skal fremme verdiskapning og skape sysselsetting i regionen gjennom å ta en aktiv del i Forsvarets utbygging og drift av flybasen på Evenes. I tillegg skal prosjektet utfordre Forsvarets rammeavtaleordning slik at flest mulig leveranser av varer, tjenester og logistikk skjer i og fra regionen og Nord-Norge, heter det i forslaget til søknad til fylkeskommunalt næringsfond.

Vil ha prosjektleder

Bangstad forklarer at målet er å være en fasilitator for næringslivet, slik at de står rusta til å ta imot det som måtte komme, både innenfor og utenfor gjerdet på Evenes.

Målet er at anbudene skal vinnes ved at bedrifter i regionen samarbeider, ved at man for eksempel etablerer sterke tjeneste- og industriklynger.

– Regionen har mange små og mellomstore bedrifter som alene ikke vil være i stand til å vinne anbud. Etablering av sterke tjeneste- og leverandørklynger kan kompensere for det. Prosjektet vil derfor legge opp til samarbeid på tvers av kommunale og fylkeskommunale grenser. Vi ser på prosjektet som en naturlig del av Troms fylkes strategi rundt Forsvaret, sier Bangstad.

I forslaget til søknad kommer det fram at en stor del av midlene man søker om, skal gå til å ansette en prosjektleder, som skal drive prosjektet fram for kommunene i Sør-Troms. Denne personen planlegger man å ha tilsatt i løpet av januar 2018.

– Vi trenger en prosjektleder som kan bidra til at bedrifter i regionen finner hverandre, og dermed være i stand til å vinne anbud. Det er bare rett og rimelig at vår del av regionen får igjen noe for Forsvarets etablering her, sier Bangstad.

Tanken er at prosjektlederen også skal samarbeide nært med Forsvarsbygg, for å identifisere drifts- og logistikkbehov ved basen, samt klargjøre Forsvarets rammeavtaler for å sikre regionale aktører størst mulig leveranseansvar til basen på Evenes.

Naboene satser

– Ofoten har tilsatt en person på heltid og Evenes kommune har ansatt vekstkoordinator. Vi synes det er viktig at også vår del av regionen spiller med de andre. Ikke minst kan man bli enige med de andre regionene om hva man skal samarbeide om, sier Bangstad.

Målet er at regionen innen 2022, skal være utviklet som et logistisk forsvarstyngdepunkt som skal dekke hoveddelen av Forsvarets logistikkbehov, heter det i forslaget til søknad, som er utarbeidet i samarbeid med næringssjefen i Harstad. I løpet av 2022 er også målet av hovedtyngden av rammeavtalene er inngått med regionale bedrifter. Regionrådet planlegger at man innen 2019 skal ha etablert et klyngemiljø bestående av minst fem bedrifter fra regionen og at dette skal ha utviklet seg til 20 bedrifter i 2022, med ei verdiskaping på minst 250 millioner kroner.

Besøkelsestid

– Hvis vi under evalueringen i 2025 opplever at pengestrømmen har gått til Oslo, så har vi gjort noe feil. Jeg vet ikke om noe større enkeltstående prosjekt her i området, så i denne saken er det vel mer et spørsmål om vi tør å la være, sier Bangstad, som er spent på debatten i regionrådet på fredag.

I forslaget til finansieringsplan ser man for seg bidrag på totalt 550.000 kroner i året til sammen fra de syv kommunene involvert. Disse er Harstad, Kvæfjord, Skånland, Ibestad, Gratangen, Lavangen og Salangen.

LEGGER FRAM: Sturla Bangstad jobber med prosjektet for Sør-Troms regionråd og presenterer planene for medlemskommunene på fredag. Arkivfoto