– På tross av generell nedgang i elevtallene i fylket har Rå videregående skole siste år en markant økning i elevtallet – fra 175 til 205. I skolens nærmeste omgivelser finnes det løypenett og stadion. For tilbudet i restaurant- og matfag er det viktig at det finnes en stor kjøkkenhage hvor råvarer dyrkes og hentes. Programmet for hverdagslivs-trening for elever med spesielle behov, har spesielt gode forutsetninger ved Rå. Dette både med tanke på et vel etablert kompetansemiljø, og fordi det er enkelt å komme seg til ulike aktivitets- og læringsarenaer, påpeker Eriksen.

Heggen nedslitt

Saken blir tatt opp i forbindelse med at fylkestinget vil ha utredet en ny videregående skole i Harstad. Dette først og fremst fordi lokalene på Heggen videregående skole er slitne.

– Sannsynligvis er det slik at rehabilitering av eksisterende bygningsmasse er lite hensiktsmessig og lønnsomt. Fylkesråden har derfor igangsatt et utredningsarbeid med tanke på nybygg, skriver Eriksen.

I den forbindelse er det aktualisert ett nytt felles skolebygg for Stangnes og Heggen videregående skoler.

– Samtidig har det vært signaler angående fremtiden til Rå videregående skole. Dette har skapt bekymring ved denne skolen og i Kvæfjord kommune. Verken i utdanningskomiteen eller i fylkestinget er det så langt lagt planer for sammenslåing av enheter, påpeker Eriksen.

Desentralisert

Han viser til fylkesrådens politiske plattform der det står at samarbeidspartiene skal utvikle en desentralisert skolestruktur, slik at flest mulig får et godt tilbud i nærheten av der de bor. I tillegg er det uttrykt et klart behov for å satse på yrkesfagene.

Eriksen mener at Rå videregående skole må fortsette som egen skoleenhet, også etter aktuell sammenslåing av skoleenheter i Harstad.

– Ved en aktuell sammenslåing av Stangnes og Heggen videregående skoler, må det vurderes å flytte ett eller flere programområder til Rå videregående skole, mener Eriksen.