Dette skriver Trygg Trafikk i en pressemelding.

– Tallet er dramatisk og viser hvor viktig det er å bruke refleks i mørket, mener distriktsleder Elsa Klemetsen i Trygg Trafikk Troms.

En ny undersøkelse utført av Kantar TNS for Trygg Trafikk og SpareBank 1 viser det organisasjonen kaller «skremmende tall» rundt refleksbruk.

Hele 46 prosent av bilførerne i Trøndelag og Nord-Norge sier de har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger man ikke kunne se i mørket.

– Går du uten refleks i mørket, vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Det sier seg selv at det kan redde liv, bemerker Klemetsen.

Små marginer

Undersøkelser har spurt nordmenn om de bruker refleks og hvor ofte. 7 av 10 sier de alltid eller ofte bruker refleks. Det er bare ett problem: Det er ikke sant. Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser nemlig at kun 4 av 10 faktisk bruker refleks, hevder organisasjonen.

– Det er små marginer mellom en nestenulykke og det som kan bli en alvorlig ulykke. Refleks er en billig livsforsikring som kan være avgjørende.

– Bruk noen minutter på Refleksdagen 19. oktober til å feste refleks på jakker og vesker så er du synlig i mørket, råder Klemetsen.

Sørg for å bli sett

Fotgjengerne på sin side har lignende opplevelser. I de nordligste fylkene sier 52 prosent at de har opplevd å nesten bli påkjørt av biler eller sykler når de har gått ute i mørket.

– Bilister og syklister har selvsagt stort ansvar for å unngå å kjøre på folk, men du må også gi bilistene en mulighet til å oppdage deg i mørket.

– Selv om bilførerne kjører forsvarlig og med flyt, kan det være vanskelig å se folk som går uten refleks i mørket, sier Forsikringsspesialist Ingelin Friis-Dahl i SpareBank 1 Nord-Norge i pressemeldingen fra Trygg Trafikk.