Bygget i malmfuru fra Alvdal finnes det så vidt hun vet ikke mange lignende fjøs av i Nord- Norge.

– Dette bygget er rustet til å tåle det meste av vær og vind, sier Hanne.

Liker å holde på med dyr

Hun flyttet tilbake til heimgården som ligger i Breivik, midt mellom Sørvik og Ånstad i Ibestad kommune. I 2012 overtok hun drifta av gården.

– Etter at jeg tok landbruksskolen på Senja har det nok ligget i kortene at det var dette jeg skulle holde på med.

– Det er dette jeg brenner for og alltid har hatt lyst til å holde på med. Jeg liker å bruke tid sammen med dyrene og ta meg av dem og vise dem omsorg.

– Men jeg innså raskt at dersom jeg skulle ha dette som et fremtidig levebrød måtte jeg gjøre noe med det fjøset, som var blitt gammelt og nedslitt.

- Jeg begynte derfor i 2015 å søke om tilskudd fra blant andre Innovasjon Norge til bygging av nytt fjøs. Jeg hadde også begynt å tegne fjøset og fikk hjelp av Nortura til deler av dette, forteller Hanne.

– Gjør dette bare en gang i livet

Kostnadsoverslaget kom på 4,2 millioner kroner for det 635 kvadratmeter store fjøset som skal ha plass til 250 vinterforede sauer.

– Jeg har valgt et kostnadsnivå jeg mener jeg skal klare å hanskes med. Jeg ønsker å ha det på stell, og dette er en investering jeg bare gjør en gang i livet.

– Dette skal være arbeidsplassen min i fremtiden, og jeg må vite at dyrene har det bra, sier den driftige 32- åringen, som gjør så mye som mulig selv av arbeidet med å bygge fjøset.

– Litt dugnadsarbeid har det nok blitt, ikke minst da det i en periode kom 13 betongbiler når vi skulle legge gulvet i fjøset. I tillegg har jeg hatt god hjelp fra pappa og en onkel, sier hun.

Inspireresnde

– Vel, vel, litt hjelp har hun kanskje fått, men hun vet akkurat selv hvordan hun vil ha det, så for meg har det nok bare vært å gjøre det hun har bedt om, skyter pappa Odd inn med et smil om munnen.

– Det er inspirerende å jobbe når man ser at det som skal bli livsverket er i ferd med å reise seg.

– Nå håper jeg å bli ferdig i løpet av 2018, men tør ikke å sette noen endelig innflyttingsdato. Det blir ferdig når det blir ferdig, sier Hanne Lind Helgesen.

250 sauer: Når fjøset står ferdig skal 250 sauer finne sin plass i fjøset til Hanne Lind Helgesen. Foto: andreas Isachsen