Slike, og mange andre lignende utsagn, ble Høyres Einar Mustaparta møtt med da han i torsdagens møte i kommunestyret fremmet følgende forslag:

– Lederne i kommunen må øke sin innsats for å få ned sykefraværet blant de ansatte. I dag er det alarmerende høyt. Daglig er mer enn 200 ansatte borte fra jobben. Det går ut over effektiviteten, og det innebærer ei kraftig merbelastning for dem som er friske og stiller på jobb. Derfor foreslår Høyre at kommunestyret skal vedta ei målsetting om at sykefraværet skal ned til fire prosent i løpet av fire år.

«På en annen klode»

På rekke og rad sto Aps Kari-Anne Opsal, Venstres Jan Fjellstad og Sps Espen Ludviksen fram og slaktet utspillet fra Høyre.

– Jeg føler at jeg befinner meg på en helt annen klode enn Mustaparta. I motsetning til han gleder jeg meg over rådmannens ferskeste tall. De viser at sykefraværet er på vei nedover. Etter å ha hatt fokus på denne problemstillinga, er vi nå på rett vei. Det er ikke feil å sette seg nye målsettinger. Men disse må være realistiske. Å tro på et sykefravær på fire prosent, er tøvete og håpløst, kommenterte Opsal.

Hårete mål

Mustaparta fremmet sitt omstridte forslag da kommunestyret foretok høstens justering av inneværende års budsjett. Hans poeng er at syke medarbeidere koster kommunen dyrt. For hvert prosentpoeng sykefraværet reduseres, sparer kommunen mange millioner kroner.

– Mitt forslag støtter seg på ekspertuttalelser fra KS, kommunenes egen organisasjon. La meg også minne om at Harstad kommunestyre for 16 år siden forpliktet seg til å jobbe for å redusere sykefraværet fra åtte til seks prosent. Ved å sette oss et hårete mål, øker vi muligheten for å lykkes. Jeg mener fortsatt at det er realistisk å redusere fraværet til dagens 9,6 prosent til 4 prosent i løpet av fire år, oppsummerte Mustaparta.

Men ved avstemminga fikk han kun støtte fra Høyre.

KRITIKER: Jan Fjellstad (V) var en av mange kritikere til Høyres forslag. Foto: Frank R. Roksoy