Helene Hokland er klar for sin andre filmfestival.

Sammen med Helene Eggen har hun jobbet fram et tettpakket program for årets Arctic Moving Image & Film Festival (AMIFF 2017). Startskuddet går torsdag 19. oktober.

– Vi har jaktet i inn- og utland på aktuelle filmer til oktoberfestivalen for film her i Harstad. Under søknadsprosessen for å få midler så lager jeg og Helene Eggen konsepter for prosjekter, i samarbeid med visuelle kunstnere, filmskapere, kuratorer og spesialister innenfor forskjellige områder. Dette er det store arbeidet. Vi henter inn en del ferdige prosjekter fra filmfestivaler rundt om i Europa, men det store arbeidet er jobben med de prosjektene vi utformer selv, sier Hokland.

AMIFF vil i 2017 ha et budsjett på rett under to millioner kroner. Festivalen har mottatt støtte fra blant annet Kulturrådet, Fritt Ord, Norsk filminstitutt, Nordnorsk Filmsenter, Innovasjon Norge, Sparebankstiftelsen Harstad Sparebank, Kulturnæringsstiftelsen Sparebank1 Nord-Norge og KORO.

– I fjor solgte vi rundt 1600 billetter. Jeg har tro på at vi kan nå høyere i år hvis publikum er sulten på å få seg en filmopplevelse fra forskjellige land. Samtidig er vi bevist på å finne aktører og filmer som har rot i landsdelen, sier Hokland.

Torsdag 19. oktober har Amiff satt opp den norske spillefilmen «Skyggenes Dal» av Jonas Matzow Gulbrandsen.

Årets tema for festivalen er transformasjon, som er ment tolket i vid forstand.

– Vi ønsker å se på for eksempel muligheter og hindringer som ligger i transformasjon, eller endring, og å se på spesifikke endringer som skjer i samfunnet i vår samtid og fortid. Livet byr på store endringer, for eksempel fra barn til voksen, og fra liv til død. Kan filmmediet hjelpe oss å forstå disse endringene, og hvordan har vi brukt filmmediet igjennom historien til å forstå oss selv gjennom disse endringene? Hva fremhever vi og hva gjemmer vi bort? Vi er også interessert i å utforske den teknologiske transformasjonen vårt samfunn har gått gjennom, og hvordan filmmediet har avspeilet denne utviklingen. Transformasjon av estetikk og praksis innen film gjennom historien er et annet område for utforskning som vi åpner opp for, forteller Helene Eggen, som er festival- og programsjef assistent. Hun er bosatt i Tromsø.

– Vi har jobbet tett sammen om årets program. Vi har siden i fjor arbeidet med å få på plass innholdet. En jobber så tett som mulig opp mot egen festival i tid. Slik at en har noe i programmet som er «ferskvare» med tanke på publisering av film eller prosjekt.

Arktisk preg

– Vi er også fokusert på å finne filmregissører fra vår egen landsdel eller filmer som er laget her.

– Regissør Ole Gievær fra Tromsø er på plass med filmen «Fra balkongen». Det er en film som jeg ser fram til. Den vises fredag ettermiddag her i kinoen, sier Helene Hokland.

Hun er også er spent på mottakelsen a «Don’t Tell it to anyone!». Det er norgespremière på filmen som filmskaper Klaus Martens og forfatteren Randi Croft har laget etter boken «Ikke fortell det til noen». Randi er datter av Harstad-kvinnen, Lillian Crott-Berthung. Den handler om den «forbudte» kjærligheten mellom en tyske soldat og en norske kvinne under siste verdenskrig. Lørdag 21. oktober om ettermiddagen vises filmen for første gang i Harstad. Både Klaus Martens og Randi Croft vil være til stede for samtale etter filmen.

– Nytt av året er det at flere av filmskaperne kommer til Harstad for å fortelle om filmen. Her er det en markant økning i forhold til i fjor, forteller Hokland.

Lørdag formiddag vises filmen «Hurra for Andersen» (1966) av Harstad-mannen Knut Andersen. Han var på plass under den første utgaven av Amiff i fjor. I år er den pensjonerte filmskaperen også tilbake. Det vil også nær 18 filmspirer fra filmskoler i Kabelvåg og Tromsø være.

Ni liv

– For de unge studentene kan det være mye å lære og se på de tre dagene filmfestivalen varer. De rekker neppe å få med seg alle 80 visningene som vil finne sted.

– Men mulighetene til å møte flere filmskapere fra Nordkalotten er absolutt til stede. Vi har lørdag blant annet «Blikk på Kiruna». Her presenteres de to kortfilmene «Kiruna–Space Road» av Liselotte Wajstedt og «Vulkan» en roadmovie av Ann Holmgren. På AMIFF viser vi også hennes serie med samiske filmer for de minst i serie Sanit, forteller Hokland, om filmer skapt i vårt nabolag på svensk side av riksgrensen.

– Søndag får vi også møte flere av de involverte i filmen «Den 12. mann». Det er nyinnspillingen av klassikeren «9 liv» av Arne Skouen fra 1957.

Den er basert på historien til Jan Baalsrud som i oktober 1943 var med i en gruppe på 12 sabotører som havnet i et bakholdsangrep med tyske soldater. Baalsrud ble skutt i foten og lyktes å rømme. De 11 andre ble torturert og drept. I filmen følger en Baalsruds flukt mot Sverige, med tyske soldater i hælene.

– Innspillingen av filmen skjedde i Troms og på FilmCamp i Målselv. Vi får søndag ettermiddag besøk av Kim J. Olsen. Han er født og oppvokst i Harstad. Han vil snakke om sin rolle i filmen og om innspillingen. Her får en muligheten til å se eksklusive klipp fra filmen presentert av Kim J. Olsen og assistentregissør Petter Holmsen, forteller Hokland, om filmen som skal ha premiere i desember.

Hokland har tro på at det skal være noe som skjer under festivalen for de fleste aldersgruppene. De har filmverksted for de yngste i Ungdommens Hus. De har også tatt i bruk tomme lokaler i en rekke av byens kjøpesentre. Her vil det være flere forskjellige installasjoner av video- og filmskapere.

– Vi er på sikt avhengige av flere frivillige. I dag er vi i hovedsak to personer som driver filmfestivalen på dugnad. På sikt tror jeg vi må legge inn noe lønnsmidler i festivalen hvis den skal vokse videre, sier Helene Hokland, som oppfordrer folk i Harstad-området til å studere programmet for AMIFFsom kom ut denne uke.

Fire avdelinger

Arctic Moving Image & Film Festival 2017. Filmprogrammet vil som i fjor bli delt inn i 4 avdelinger:

- Bevegelige bilder–internasjonal eksperimentell film, videokunst og tidsbaserte installasjoner og skulpturer i kinoen og byrommet, dere flere av årets verker beveger seg på tvers av og forener disse to rommene, som cross-media verket “HEIS” av franske Anaïs Volpé, bestående av spillefilm, tv-serie og installasjon. Flerskjermsverket «One Infinite Loop» av Ørjan Amundsen på byens kjøpesentre. Multimedia-verket «Lys i bevegelse» med videokunstinstallasjoner, eksperimentell film og performance i kinoen og byrommet av Martin Slaatto og Michel Pavlou.

- Arktisk film–med fokus i år på «Arktiske kvinner i film og bevegelige bilder», med filmer fra Kiruna/Sápmi, Grønland, Canada, Alaska, Island og Norge, og med akademisk tekst av filmviterne Anna Stenport og Scott MacKenzie, som begge spesialiserer seg på Arktisk film. Andreas Hofmann, kunstnerisk leder ved Arctic Culture Lab, presenterer «Angry Inuk» om selfangst av Alethea Arnaquq-Baril.

- Internasjonal spillefilm/arthouse–sterke historier, med et vakkert visuelt uttrykk, som er til ettertanke. På plakaten i år står flere eksklusive Norgespremierer og prisvinnende festivalfavoritter, som «Still Night, Still Light» av Sophie Goyette fra Canada, «The Idea of a Lake» av Milagros Mumenthaler fra Argentina, «HEIS» av Anaïs Volpé, fra Frankrike, «Félicité» av Alain Gomis fra Senegal og Frankrike, «Strange Colors» av Alena Lodkina fra Russland/Australia, samt førpremière på «Om Kropp og Sjel», «Gods Own Country», «En fantastisk kvinne», «Happy End», «City og Ghosts» og «Jupiters Måne».

-  Familiefilm, barne- og ungdomsfilm av høy kunstnerisk kvalitet som det er fint for voksne også å se. Filmene i dette programmet inkluderer den japanske Ghibli-klassikeren «Chihiro og Heksene», den prisvinnende finske filmen «Little Wing», samt arktisk film for hele familien med «Kassassuk- The Orphan», laget av barnehjemsbarn fra Grønland i samarbeid med den danske animatøren Rikke Hallund. Og til slutt samisk film for de minste, «Sanit», laget av den svenske kunstneren Ann Holmgren og presentert av den samiske festivalen Markomeannu.

arktisk: – Vi har fokus på regissører og filmer fra Arktisk. I tillegg har vi hentet enn en del film fra utlandet som vises for første gang i Norge, forteller Helene Hokland, som sammen med Helene Heggen har sydd sammen årets program under AMIFF 2017. Foto: Picasa
DUO: Helene Hokland og Helene Eggen har jobbet fram et tettpakket program for årets Arctic Moving Image & Film Festival (AMIFF 2017). Startskuddet går torsdag 19. oktober. Foto: Tore Skadal