Det kommer fram i veivesenets handlingsplan for 2018 til 2023, som i går ble sendt til fylkeskommunen og de største byene for uttalelse.

Skuffet

Ordfører Marianne Bremnes er kjempeskuffet.

– Det er sterkt beklagelig at vi bare får 80 av de 180 millionene Naimak lovet å bidra med. Jeg er ikke alene om å huske at han lovet det i temamøtet, sier ordføreren.

– Hva skjer nå når ett av de viktigste elementene i planen for å fullfinansiere Harstadpakken forsvinner?

– Jeg kan ikke si mer nå enn at styringsgruppen må komme sammen for å drøfte hva vi skal gjøre. Samtidig er Harstadpakken porteføljestyrt. Det betyr at når det er slutt på pengene, må vi begynne å kutte prosjekter som gjenstår, sier Bremnes, som også er leder av styringsgruppen.

Milliard i manko

Før jul i fjor ble det klart at det mangler nesten en milliard for å fullføre hele Harstadpakken. Samarbeidspartiene lanserte et nytt finansieringsforslag som likevel skulle gi full pakke. Det ble klubbet av kommunestyret, fylkestinget og skal til slutt behandles i Stortinget som tilleggsproposisjon. Her var de 180 millionene fra Statens vegvesen innbakt. Det samme var 40 ekstra millioner fra fylket, og 40 millioner fra kommunen. Fullfinansieringen innebar også økning av bompengene fra 12 til 15 kroner og forlengelse av nedbetalingstiden fra 15 til 20 år.

– Når forventningene ikke innfris, må vi ta finansieringsplanen tilbake til kommunestyret for å vurdere hva vi gjør fremover, sier Bremnes.

Mye som ryker

Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal er også skuffet.

– Nå må vi tenkte oss nøye om. Skal vi jobbe videre eller skal vi stoppe opp? Dette må vi vurdere grundig både i gruppa og i kommunestyret, sier Kari-Anne Opsal.

Dersom politikerne gir opp å fullfinansiere det som gjenstår i Harstadpakken, vil flere prosjekter ryke. Blant annet fortauet langs Hagebyveien til Festningsveien, rundkjøringen ved Rema og rundkjøringen i Medkila, Mercurveien, gang- og sykkelvei fra Kanebogen til sentrum og gang- og sykkelvei fra Åsegarden til Tennvassåsen.

Skuffet: Leder i styringsgruppa, Marianne Bremnes, er skuffet. Foto: Frank R. Roksoy