Musikalen om Grønlands apostel i Kvæfjord kirke kunne ikke ha vært fremført på en mer fantasifull måte. Så fengende er det mulig å formidle historien vi alle kjenner, den om Hans Egede og hans fru Gjertrud Rasch. Bare fortalt på en unik måte, som bare manusforfatteren selv, Ola Bremnes, kan det. Med humor og fortvilelse, glede og sorg. Og ikke minst saftige tekster som får fram latteren midt i alvoret.

Fire avkom og mannskap

Gjertrud synger om sin kjære Hans. Hun er 22 år, han er 9. Om hvor lenge hun må vente på han som har satt hjertet hennes i brann.

Jo da, de får hverandre etter ti år. Men Hans får ikke ideen om å reise til Grønland ut av hodet. Der skal det visstnok være etterkommere av norske vikinger.

– Ka i Jesu navn skal vi gjøre på Grønland?, undrer Gjertrud i gråt og fortvilelse.

Men fruen gir etter, og i 1721 legger de i vei med fire avkom, tre seilskuter og et mannskap på femti.

Håpets koloni

Historien, som går gjennom femten år, fortelles med slagkraftige og muntre sanger. Om stormen som møter dem på vei til isødet, om Håpets koloni der de endelig går i land og om forundringen over menneskene de møter. Som lukter rart og snakker uforståelig. De vil jo verken kristnes eller lære å lese.

Det handler videre om kopperepidemien som rammer Gjertrud bare 63 år gammel, som igjen fører til at Hans mister trua for ei lang stund. I stedet begynner han å skrive bøker, og han forandrer sitt ublide syn på grønlenderne. Han skal komme til å savne dem, og de ham.

Kjærlighet og magi

– Folk er folk, om de kommer fra Grønland, Kvæfjord eller Harstad, som fortelleren sier det til slutt.

– Hva forteller historien? En drøm som forandret seg underveis. Vikinger fant de aldri, men de fant et annet folk. Og så er det kjærligheten og magien. Det er ekte alkymi, at hvert menneske kan skinne, slutter fortelleren.

Ei kjærlighetshistorie? Ja visst, fortalt på en helt særegen måte, absolutt verdt å få med seg. De heldige elevene som deltar vil aldri kunne glemme historien om Grønlands apostel. Andre bør sikre seg et sete i vakre Kvæfjord kirke lørdag ettermiddag. Dette er en drømmereise med Grønlands apostel, en musikal du ikke vil gå glipp av.

TIL GRØNLAND: Gjertrud Rasch og Hans Egede (Rino Haugen) seiler fra København til Grønland med sine fire barn og et stort mannskap. Foto: Tina Eilertsen
EN ÆRE: Marte Hansen og Rino Haugen fra Kvæfjord synes det er en ære å spille hovedrollene. – Vi har lært så masse, sier de. Bak står en stolt Ola Bremnes, forfatter, komponist og forteller. Foto: Tina Eilertsen
OVERVELDET: Grønlands biskop Sofie Petersen var overveldet over den unike versjonen av historien om Hans Egede og fru Gjertrud Rasch. Foto: Tina Eilertsen
TROLLKVINNEN: Med i forestillingen var også historien om Johanne Nielsdatter, den siste heksa som ble brent på bål. Det skal ha skjedd i Kvæfjord i 1695, og historien forteller at det var Hans Egedes far, dommer Paul Egede, som dømte den farlige trollkvinnen. Foto: Tina Eilertsen