De siste ukene har politikere rettet flengende kritikk mot HRS for å sortere for lite av søppelet som blir samlet inn, for å brenne matavfallet i Kiruna – rett og slett for å være en sinke på søppelsorteringsområdet.

Overrasket

Kristiansen er overrasket over kritikken.s

– Harstad kommune er en av eierne i HRS og har to representanter i representantskapet. I tillegg har Harstad styrelederen i HRS. Jeg hadde forventet at politikerne tar opp forhold de vil rette på i representantskapet, slik at vi slipper å lese det i media.

– Hvis Harstads politikere er så misfornøyde som det kan se ut til i avisreferatene, så er det fritt fram for å melde seg ut av selskapet og ta hånd om søppelsorteringen selv.

– En av de største eierne av selskapet bør opptre på en annen måte, sier Kristiansen.

– Har du ingen forståelse for at Harstads politikere ønsker å sortere mer, blant annet plast, papir og kartonger?

– Det jobbes med å sortere mer for å utnytte ressursene bedre. Dette er ofte tema i representantskapet, og vi har nylig gjennomført et prøveprosjekt i Beisfjord som trolig blir rullet ut i hele HRS-området.

– Men HRS må også ta hensyn til at eierkommunene vil ha lavest mulig renovasjonsgebyr. Hvis vi for eksempel skulle innføre en kostbar investering for å gjennomføre optisk sortering av husholdningsavfallet, vil dette måtte føre til en kraftig økning i renovasjonsavgiften, sier Kristiansen.

Steg for steg

Han er også ordfører i Evenes og har invitert direktøren i HRS til kommunestyret slik at de folkevalgte blir informert og kan stille spørsmål.

– Jeg formoder at også dette blir gjort i Harstad. Selskapet er nå i en prosess der det skal sorteres mer, og utnytte ressursene bedre. Samtidig skal det gjøres billigst mulig for innbyggerne våre kommuner, det har vært et klart ønske fra eierkommunene.

– Personlig skulle jeg ønske at alle kommunene som eier HRS innførte lik gebyr og like tjenester, sier Svein Erik Kristiansen.