Det sier hovedlivsgledeansvarlig på sykehjemmet, Marit Mickelborg.

Den staselige flokken teller 21 fugler, minst to av dem er haner. De går fritt inn og ut av et rødmalt lite hønsehus, som står like ved sykehjemmet.

Lånte fjær

Det hele startet med at sykehjemmet i sommer fikk låne 10 høner og to haner fra lærer Vegard Hoel på Bjarkøy. Så har de to staute hanene gjort en formidabel innsats, og de 12 er blitt til mange flere. Egg fra sykehjemshønsene fra ble klekket ut hjemme hos doktor Frank Hilpüsch på Grytøy, og resultatet ble at de gamle fikk fem nye kyllinger.

Mickelborg forteller at de gamle er oppriktig opptatt av fuglene og når været tillater det blir de gamle som ønsker det blir kjørt ut for å se på flokken. Eller de kan sitte ved vinduet og følge med.

Rasehøns

– Det er snakk om rasehøns i alle slags farger. En av hanene heter Frank, oppkalt etter doktor Hilpüsch. Vi har mange slags raser, blant annet seks kyllinger av typen bakgårsmix. Noen av hønene skal flytte til doktor Hilpüsch på Grytøy. Vi må bare bli enige om hvem vi har råd til å gi bor.

De ansatte er ikke i tvil om at hønseflokken beriker hverdagen til de gamle. Det ser de hver dag.

– Det var stor sorg på hjemmet da vi leverte hønsene tilbake etter sommerferien. Nå har vi fått dem til odel og eie, og gleden er stor. En av beboerne hadde så dårlig språk at vedkommende var vanskelig å forstå. Så kom hønsene til gårds og beboeren livnet til og begynte å prate klart og tydelig – med hønsene, forteller hun.

– Vi plukker rundt fem-seks egg daglig. Rasehønsene er litt sky, men spiser gjerne av hånden til de gamle når de mater, sier Mickelborg.

Hønseflokken lever herrens glade dager i sykehjemsgården. Her får de restematen etter frokost, lunsj og middag, og når det blir kaldt om kveldene trekker de seg tilbake til hønsehuset.

– Mye arbeid med hønsegården?

– Ti minutter hver dag, og en skikkelig rengjøring i hønsehuset ukentlig. Det er verdt arbeidet når man ser gleden det gir beboerne, sier Marit Mickelborg

Livsglede: Sykehjemmet har tatt tidligere landbruksminister Lars Sponheim på alvor. Her har hver mann og kvinne sin egen høns. Foto: Privat Foto: Privat
Ansvarlig: Marit Mickelborg er hovedtrivselsansvarlig ved Bjarkøy sykehjem Foto: Privat