Lederen:

Får seg ikke jobb

Dette handler om mennesker og mulighetene til å fungere i samfunnet.

Unge menn med liten eller ingen utdannelse får stadig større problemer med å komme inn i arbeidslivet. I aldersgruppen 25 til 29 år har sysselsettingsraten falt med hele 13 prosent på ti år, og er nå nede i 66 prosent, for dem som bare har grunnskolen. Nærmere 100.000 under 30 år er nå verken jobb eller under utdannelse, alle politiske løfter og garantier til tross. Tallene fremkommer i det konjunkturanslaget LO fremla tirsdag. LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad tar ikke for sterkt i når han plasserer denne utviklingen blant de største utfordringene i norsk økonomi fremover.

Når finansminister Siv Jensen (Frp) presenterer forslaget til statsbudsjett i formiddag, vil nedgang i ledigheten og oppgang i økonomien være iøynefallende – og gledelige – trekk. Men statistikken rommer alltid noen uløste oppgaver. Det utenforskapet som i særlig grad rammer unge menn, krever tiltak på mange plan samtidig. Mest omtalt og diskutert i senere år er frafallet på videregående, særlig på yrkesfag. Utdannelse er en nøkkelfaktor på et arbeidsmarked med økende kompetansekrav og spesialisering og med skjerpet konkurranse om det som fortsatt finnes av jobber uten spesielle krav.

Arbeidsinnvandring og lønnspress bidrar også til skjerpet kamp i de aktuelle delene av arbeidsmarkedet. Og nedgangen i sysselsetting har sitt uunngåelige motstykke i økende trygdeandel. Dette handler om mennesker og utsiktene til å fungere i samfunnet, og det handler om trygdeutgifter i stedet for skatteinntekter til det statsbudsjettet som skal sikre vår fremtidig velferd. Mange tiltak er satt inn, fra en mer skreddersydd og mindre teoritung fagopplæring til en mer effektiv lærlingordning.

Men det trengs åpenbart noe mer, både en sterkere satsing på det som er i gang, nytenkning og dessuten noen mer samordnende grep. Siv Jensen har forhåpentlig mer å melde i det budsjettmaterialet som fremlegges i dag. Og NHO og LO har stor grad av sammenfallende interesser på dette området. Kort sagt, er fallende sysselsetting og utenforskap i arbeidslivet en felles utfordring i det mye omtalte trepartssamarbeidet.

Å snu trenden og få opp sysselsettingsgraden vil være en utpreget ”vinn-vinn”, med samfunnet som den største vinneren.

Mer å lese på ht.no:

Dette handler om mennesker og mulighetene til å fungere i samfunnet.

Leses nå:
Nyheter

Snøen kan regne bort til jul

Langtidsvarselet ser ikke bra ut.

Kulturpris til Márkomeannu

Troms fylkeskommunes kulturpris går til Márkomeannu.

Kjøper bilforhandlere i Nordland

Onsdag ble det inngått en avtale mellom Thor Drechsler i Bil i Nord og konserndirektør Morten Chr. Jakhelln om overtakelse av bilforhandlerne Jakhelln Bil i Bodø, Mosjøen og Mo i Rana.

Lokalmat fra Lødingen i lufta:

Trodde knapt hva hun hørte da SAS ville ha 100 kilo brunost

Lokalmatprodusenten Den Sorte Gryte i Lødingen har inngått avtale med SAS.

Ser du noe spesielt med disse bilene?

Elektrobedrift lot seg rive med da en ansatt fikk lys idé.

– Jeg får vel være litt Ole Brumm og si ja takk, gjerne alle fire

Fire HIL-spillere skal torsdag trene med Mjølner.

Mistet bestefar til mystisk influensa

15.000 nordmenn antas å ha omkommet av Spanskesyken. Jens Ingebrigtsens bestefar var en av dem. Nå sier forskeren ved UNN Harstad at det kan skje igjen.

Se video:

Her øver F35 på Evenes for første gang

- Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger.

HIL har styrket klubbledelsen

Ei kvinne og sju menn leder HIL fram mot årsmøtet i februar.

Du avgjør hvem som får idrettsprisen

Fem kandidater kjemper om idrettsprisen. Du bestemmer hvem.

– Åsegarden er perfekt for flerbruk

Lanserer idé om nytt lokalt Idretts-Mekka

– Idretten er utålmodig

Idrettsrådet ber Harstad kommune om å få opp farten.

130 år - 130 historier:

Fikk tilbud om å bli proff

Han startet sin karriere på HIL. Nå er han tilbake.