Lederen:

Får seg ikke jobb

Dette handler om mennesker og mulighetene til å fungere i samfunnet.

Unge menn med liten eller ingen utdannelse får stadig større problemer med å komme inn i arbeidslivet. I aldersgruppen 25 til 29 år har sysselsettingsraten falt med hele 13 prosent på ti år, og er nå nede i 66 prosent, for dem som bare har grunnskolen. Nærmere 100.000 under 30 år er nå verken jobb eller under utdannelse, alle politiske løfter og garantier til tross. Tallene fremkommer i det konjunkturanslaget LO fremla tirsdag. LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad tar ikke for sterkt i når han plasserer denne utviklingen blant de største utfordringene i norsk økonomi fremover.

Når finansminister Siv Jensen (Frp) presenterer forslaget til statsbudsjett i formiddag, vil nedgang i ledigheten og oppgang i økonomien være iøynefallende – og gledelige – trekk. Men statistikken rommer alltid noen uløste oppgaver. Det utenforskapet som i særlig grad rammer unge menn, krever tiltak på mange plan samtidig. Mest omtalt og diskutert i senere år er frafallet på videregående, særlig på yrkesfag. Utdannelse er en nøkkelfaktor på et arbeidsmarked med økende kompetansekrav og spesialisering og med skjerpet konkurranse om det som fortsatt finnes av jobber uten spesielle krav.

Arbeidsinnvandring og lønnspress bidrar også til skjerpet kamp i de aktuelle delene av arbeidsmarkedet. Og nedgangen i sysselsetting har sitt uunngåelige motstykke i økende trygdeandel. Dette handler om mennesker og utsiktene til å fungere i samfunnet, og det handler om trygdeutgifter i stedet for skatteinntekter til det statsbudsjettet som skal sikre vår fremtidig velferd. Mange tiltak er satt inn, fra en mer skreddersydd og mindre teoritung fagopplæring til en mer effektiv lærlingordning.

Men det trengs åpenbart noe mer, både en sterkere satsing på det som er i gang, nytenkning og dessuten noen mer samordnende grep. Siv Jensen har forhåpentlig mer å melde i det budsjettmaterialet som fremlegges i dag. Og NHO og LO har stor grad av sammenfallende interesser på dette området. Kort sagt, er fallende sysselsetting og utenforskap i arbeidslivet en felles utfordring i det mye omtalte trepartssamarbeidet.

Å snu trenden og få opp sysselsettingsgraden vil være en utpreget ”vinn-vinn”, med samfunnet som den største vinneren.

Mer å lese på ht.no:

Dette handler om mennesker og mulighetene til å fungere i samfunnet.

Leses nå:
Nyheter

Frodig villavekst i byens bratteste bakker

Så seint som på førtitallet var det bare noen få hus oppe i Harstadåsen.

I natt får du se en metorsverm

Meteorene fra denne svermen er noen av de raskeste og mest lyssterke av samtlige meteorsvermer.

Tromsøstudent omkom i fallulykke

Snorre Larsen (22) fra Surnadal døde etter et fall på rundt 300 meter i Lofoten.

Denne riggen skal bore 12 brønner i Nord-Norge

Transocean Spitsbergen kommer til Nord-Norge i neste måned. Da skal den drive produksjonsboringer på Aasta Hansteen-feltet.

Bommet med varselet

Yr.no var ikke helt heldig etter oppdatering av sin app for mobil lørdag.

Frodig villavekst i byens bratteste bakker

Så seint som på førtitallet var det bare noen få hus oppe i Harstadåsen.

130 år - 130 historier:

Traff bakken i 80 km/t

Gikk foran da Harstad-kvinnene fortsatte seiersrekka:

Ustoppelige Karoline

De prøvde å stoppe henne med alle midler. Men Karoline Nordmo ble noen nummer for sterk for Bardus forsvar.

Tre scoringer på overtid:

Kaotiske sluttminutter

Dommerbytte og målkalas preget sluttminuttene mellom Funnefoss/Vormsund og Harstad i det som var sesongens siste kamp.

Den 12. mann premiere har premiere i jula:

Kim Jøran forteller om sin rolle

Kim Jøran Olsen fra Harstad kommer søndag til Amiff-festivalen for å snakke om sin rolle i filmen.

Fullstendig kaos i sluttminuttene:

Tre scoringer på overtid

Trener Ketil Lian er tilfreds med situasjonen i egne rekker:

– Favoritter til hver kamp

Ketil Lian legger ikke skjul på at revansjelysten råder i årets kvinnemannskap på håndballsida.

Utstyrsmessig hodepine for HIL:

– Alle har ikke gress-sko

Lørdagens avslutningskamp kan gå uten at alle spillerne har fottøy som er tilpasset anledningen.