I glede over utnevnelsen slår Hålogaland Teater stort på tromma, og utroper anledningen som eksepsjonelt feirbar.

- Ragnar Olsen har vært ved Hålogaland Teater i årtier, og regnes som vår huskunstner. Han har gjennom tidene vært vår dramatiker, oversetter, gjendikter og musiker, fastslår teatret i en pressemelding.

Fredag vil fungerende fylkesmann i Troms, Bård M. Pedersen, dele ut medaljen til Ragnar Olsen.

«For menneskeheten»

St. Olavs Orden ble innstiftet av Kong Oscar I i 1847, og tildeles personer til «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten». Kong Harald er ordenens stormester. Med unntak av kongelige og statsoverhoder tildeles St. Olavs Orden i dag kun til nordmenn.

Ordenen er oppkalt etter den norske helgenkongen Olav den hellige.

Stort livsverk

Olsen bærer et stort ansvar for bredde og anerikdom i nordnorsk kulturhistorie. Han var en sterkt synlig profil i visebølgen, og den påfølgende venstreorienterte antipatien overfor sentralmakta som skylte over Nord-Norge. Spørsmål om kraftverk på vidda, olje, EU og fiskeripolitikk fikk skarp kritikk på en lun og liketil - og lett forståelig måte.

Olsen står for betydelig innsats i å gjøre viktige deler Av verdenslitteraturens mest dynamiske dramatikk til nordnorsk eiendom, og han har skapt varige sangtekster med vidd og brodd, og refrenger med klebrighet som når langt ut over ølvaska fredagsvorspiel. Han har også skrevet minneverdig programmusikk til et utall anledninger. Som strengetraktør i gruppa Boknakaran har han vist seg som en av visebølgens aller staeste krusninger, og kan tenne glød i ethvert pøbb- og festivalpublikum.