Etter å ha drømt om det i flere år ble planene endelig virkelighet lørdag. På en og samme dag fikk Svein Robert Guttormsen på Skarpsno gård i Kvæfjord satt opp solcellepaneler – og bidro bare kort tid etterpå med strøm til det lokale elnettet.

– Nå er jeg den første plusskunden i regionen. Det betyr at jeg leverer egenprodusert, miljøvennlig strøm. Håpet er at andre skal følge etter, sier han.

Med et arbeidslag bestående av nesten 10 frivillige ble syv solcellepaneler satt opp på bare noen timer.

– Dette er bare starten. Nå starter jeg på den ene fjøsveggen som vender mot sørøst. Deretter skal jeg bekle østveggen før jeg også dekker fjøstaket, sier Guttormsen.

Tenker helhetlig

På gårdsplassen viste han også fram elbil, landbruksmaskiner som går på strøm og andre miljøvennlige farkoster.

– Hvis du har noe å bruke strøm på, så får du også ekstra motivasjon til å produsere strøm.

Planene er etter hvert å selge solcellepaneler.

– Jeg håper flere gjør det samme som meg. Hvis vi får opp produksjonen av dette utstyret, så vil det synke i pris slik at de som kanskje trenger det mer enn oss i Norge får råd til dette.

Med på helgas dugnad var flere som interesserer seg for tema.

Ekspert Johannes Moen hadde tatt turen fra Steinkjer for å hjelpe til med monteringen.

– Vi har mange like tanker om viktigheten av solenergi. Nå skal vi prøve ulike løsninger på vegger og tak hos Svein Robert. Nå håper jeg andre i Nord-Norge følger etter.

Tjener inn utgiftene

Moen, som blant annet driver nettstedet norsksol.no, sier at Guttormsen vil tjene inn alle utgiftene om 10–15 år.

– Når begge fjøsene er dekket, vil han produsere mer enn han selv trenger, rundt 40.000 kWh i året.

Guttormsen sier at naboene nå må passe på.

– Statistikken viser at sjansene øker veldig for at naboene også får solceller når noen først starter med det, sier han.

Inne i fjøset er Jon-Harald Ekmann og Erling Harald Røkenes fra Eljon. De setter opp en inverter, dingsen som gjør at strømmen fra panelene sendes inn i elnettet.

– Var meningen

Guttormsen fikk kontakt med Eljon da han ringte rundt for å finne ut om det fantes elektrikere med kompetanse på området tidligere i år.

– Jeg fikk nei der jeg tok kontakt. Så så jeg ut vinduet og der var en bil fra Eljon. Det viste seg at en ansatt plukket bringebær hos meg. Jeg tok det som et tegn.

Noen måneder senere er selskapet med på dugnaden.

– Det er spennende å være med på noe nytt. Dette er den første jobben vi er med på av dette slaget, sier Jon-Harald.

Han sier at de nå får møte andre som er interessert i teknologien, og får nyttig erfaring i samme slengen.

DUGNAD: Solcellepanel-interesserte fra fjærn og nær kom til Kvæfjord lørdag for å hjelpe til med å sette opp det nye anlegget på Skarpsno gård. Etter hvert skal flere vegger og fjøs ikles paneler. Strømmen som ikke brukes lokalt går rett inn i elnettet. Foto: Lars Richard Olsen
EKSPERT: Ekspert på fornybar energi, Johannes Moen, dro ens ærend fra Steinkjær for å hjelpe til med å dekke deler av den ene fjøsveggen med solcellepaneler.
ELEKTRIKERE: Jon-Harald Ekmann og Erling Harald Røkenes fra Eljon deltok også på dugnaden. - Vi har ikke vært med på et slikt arbeid tidligere. Nå får vi nyttig erfaring.
SJU PANELER: I første omgang settes sju paneler opp på sørøstveggen av det ene av to fjør hos sauebonde Svein Robert Guttormsen.
LETT: De veier ikke spesielt mye de sju panelene som går opp i første omgang. Både små og store møtte opp for å følge med.
LETT: De veier ikke spesielt mye de sju panelene som går opp i første omgang. Både små og store møtte opp for å følge med.
EN DAG: Litt mindre enn en dags arbeid var det å få alt på plass fra start til slutt. Rundt ti par hender, både små og store, var med på dugnaden.