Den offisielle åpningen av Fontenehuset i Harstad samlet fullt hus, 12 uker etter at det ble tatt i bruk. Det var rett og slett trengsel i første etasje inntil ordfører Marianne Bremnes foretok snorklippingen og gjorde andre etasje i huset tilgjengelig.

Men før det holdt hun en tale.

– Vi har alle en psykisk helse. Stenger du inne det du sliter med, går det ut over den fysiske helsen, sa ordfører Marianne Bremnes som fortalte at hun for noen år siden møtte veggen og var syk i flere måneder.

– Noen ganger tar det lang tid, men det må ta den tiden det tar. Er du syk, er det viktig at noen ser deg og fanger deg opp. Det er viktig å være en del av et miljø der du kan bruke dine evner og egenskaper til å være med og bygge opp et miljø der du sjøl føler deg trygg, sa hun.

– Fontenehuset er et sånt sted. Brukerne er medlemmene som skal bygge opp huset og gjøre det til et ressurssenter for de som strever med psyken. Det kaller jeg å bruke psykisk sykdom som en kompetanse.

Fra bunnløs fortvilelse til lykke

Mange medlemmer

Fontenehusets mål er å få medlemmer som sliter psykisk, ut i vanlig lønnet arbeid. På Fontenehuset skal de få den arbeidserfaringen som er nødvendig for nå det målet.

Allerede på første åpningsdag hadde man seks medlemmer. I dag er antallet opp i 21.

Det er medlemmene som styrer huset, både omvisning og mottaket.

– Som ansatt er jeg bare her for å rettlede og bistå. Det er også medlemmene som ansetter personalet. Jeg er ansatt av medlemmer fra andre avdelinger av Fontenehuset, sa daglig leder Else Marie Stenhaug til Harstad Tidende i sommer.

Skryt alle veier

Mandag kunne hun konstatere at lykkeønskningene er mange, og fra mange ulike organisasjoner.

Harstad kommune, som foretok en ekspressbehandling av planene om et Fontenehus, fikk skryt fra daglig leder Svein Jacobsen i Fontenehus Norge. Og kommunen, ved ordfører Marianne Bremnes ga skryt og et maleri tilbake.

– Jeg er glad for at vi endelig har fått et fontenehus i Harstad. Det gir oss trygghet for at våre innbyggere med psykiske utfordringer, har et godt og reellt tilbud der de kan få nærme seg arbeidslivet igjen sakte, men sikkert. Under Else Marie Stenhaugs kyndige ledelse vil dette huset bli en stor ressurs i Harstad, sa Bremnes.

Deretter overrakte hun en gave til landets 12. fontenehus, bildet «Hedda Gabler blå» av Elling Reitan.