Spørsmålet stilles i en interpellasjon i kommunestyret torsdag neste uke. Stene har flere spørsmål til ordføreren.

– Reduser skatten

– Hva mener ordføreren om å kreve inn eiendomsskatt samtidig som kommunen går med et solid overskudd? Tiden er moden for en solid reduksjon av eiendomsskatten i kommunen, mener Stene.

Kommunestyrets flertall vedtok 9. februar i år å øke rammen for Veipakke Harstad med én milliard kroner for å få med alle prosjektene i pakken. Samtidig lovet ordføreren å redusere avgifter og skatter til Harstads innbyggere med fra 750 til 1000 kroner for å lette den økonomiske byrden for folk når bomtakstene blir økt.

– Legger vi sammen eiendomsskatten, kommunale avgifter og bompenger, er Harstad blitt et dyrt sted å bo for innbyggerne, påpeker Stene.

Han mener økt eiendomsskatt er den enkle måten for kommunene å øke sine inntekter på.

– Rammer blindt

– Eiendomsskatten er usosial og rammer blindt. Den tar ikke hensyn til den enkeltes økonomiske situasjon eller betalingsevne. At ordføreren lovet å redusere eiendomsskatten, er derfor gledelig, mener Stene.

Samtidig kan han vanskelig forstå hvordan ordføreren skal kunne redusere kommunale avgifternår disse skal driftes til selvkost. Kommunen skal ikke tjene på slike avgifter.

– Vann, avløp og renovasjon er tjenester som forbrukerne skal betale det de faktisk koster. Det betyr at kommunen enten har tatt inn for mye. Eller at man fra kommunens side må avsette midler for å subsidiere tjenester slik at tilbudet opprettholdes når prisen går ned. Det vil i så fall være en uvanlig tungvint måte å innfri løftet på, mener Stene.

Han tror at eneste måten å innfri løftet om skattelette er å redusere eiendomsskatten.

– Denne skatten er svært upopulær og negativ og den gjør noe med kommunens attraktivitet. Vi ser at kommunen det siste året gikk med 80 millioner i overskudd. Det er nok til å kutte hele eiendomsskatten på rundt 75 millioner årlig, sier Eivind Stene.